HEERENVEEN- Relatiegeschenken zijn weer helemaal van nu en dit heeft vooral te maken met het feit dat er tegenwoordig eindeloos veel relatiegeschenken online kunnen worden besteld. Het aantal bedrijven in Friesland neemt gestaag toe. Dit betekent uiteraard ook dat steeds meer ondernemingen te maken krijgen met een sterkere concurrentie. Veel bedrijven willen zich duidelijk onderscheiden door potentiële en bestaande klanten een blijk van waardering te geven. Een aanzienlijk deel van deze bedrijven bestelt de relatiegeschenken en promotionele artikelen online.

Relatiegeschenken hebben het grootste effect

Volgens de Graydon Kwartaalmonitor kan er met relatiegeschenken het beste effect worden bereikt wanneer het gaat om het realiseren van een hoger kooppercentage. Na het weggeven van relatiegeschenken wordt er een kooppercentage gegenereerd dat bijna 21 procent hoger ligt. Bin online advertenties is dit slechts een kleine 5 procent, bij televisiereclame gaat het om iets meer dan 7 procent en na het verspreiden van drukwerk neemt het kooppercentage met bijna 13,5 procent toe.

Waardering voor de klant is belangrijker dan ooit

“De online markt wordt steeds groter, terwijl de fysieke relatiegeschenkenmarkt krimpt. Dit merken wij ook binnen ons bedrijf”, aldus de heer J. Lazet van Aanstekers.nl. “Onderzoek heeft uitgewezen dat het in feite niet uitmaakt wat voor relatiegeschenk er aangeboden wordt. Zelfs de kleinste relatiegeschenken zorgen voor een hogere inzet. De consument vindt het tegenwoordig erg belangrijk om als klant gewaardeerd te worden en relatiegeschenken, groot en klein, zijn voor bedrijven natuurlijk dé manier om waardering voor de klant uit te spreken.”

Friese bedrijfspopulatie het hardst gegroeid

In alle provincies van Nederland werd vorig jaar een toename van de bedrijfspopulatie gezien. De bedrijvigheid nam met 2,5 procent toe. Friesland spande de kroon. Hier werden maar liefst 17.720 nieuwe ondernemingen gestart in 2016. Zuid-Holland neemt de tweede plaats in met 16.251 nieuwe ondernemingen. Zeeland eindigde op de laatste plaats, met ‘slechts’ 901 nieuw opgezette bedrijven in 2016.

Relatiegeschenken worden online besteld

Ongeveer een kwart van de bedrijven in Friesland geeft relatiegeschenken en promotionele artikelen weg. Bijna 87 procent van deze bedrijven kiest ervoor om de relatiegeschenken en promotionele artikelen online te bestellen. De relatiegeschenken worden het meest weggegeven rond de feestdagen. De promotionele artikelen, zoals pennen, aanstekers en sleutelhangers, worden vaker als presentje bij bestellingen gestopt.