HEERENVEEN - De horeca-ondernemers in het centrum van Heerenveen sluiten vanaf komende zaterdagnacht (zondagochtend) de toegangsdeur en het terras om 01.00 uur. Wie denkt daarna nog naar binnen te kunnen, komt voor een dichte deur te staan. Deze aanpassing is vandaag overeengekomen tijdens een gezamenlijk overleg tussen ondernemers, gemeente Heerenveen en vertegenwoordiging van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Heerenveen.

“We staan voor cruciale weken in de aanpak van het coronavirus,” stelt burgemeester Tjeerd van der Zwan. “In verschillende steden, ook in Fryslân, ontstaan corona-brandhaarden. Dat zien de ondernemers ook. Niemand wil dat zijn of haar zaak een besmettingsbron wordt. Daarom zetten de ondernemers samen de schouders er onder en nemen nu gezamenlijk maatregelen. Voor hen maar ook zeker voor het publiek geldt dezelfde maatschappelijke verantwoordelijkheid: hou je aan de basisregels en volg de landelijke voorschriften. Voor de eigen maar ook voor andermans veiligheid.”

Met het mooie vakantieweer van de afgelopen weken was het erg druk in het centrum van Heerenveen. Uitgaanspubliek dat niet op een terras een plekje kreeg of binnengelaten werd, bleef op straat wachten tot er plaats is. Daarbij wordt lang niet overal de 1,5 meter aangehouden. Datzelfde constateren toezichthouders en eigenaren van de horeca binnen. Bezoekers horen te blijven zitten, maar doet dat niet overal.

Aanpassingen
In de praktijk betekent het dat de deuren overal eerder dichtgaan. Na 01.00 uur wordt géén publiek meer toegelaten, je moet voor die tijd aanwezig zijn. Hetzelfde geldt voor de terrassen, die sluiten om 01.00 uur. Wie een plekje binnen heeft vóór 01.00 uur, mag tot sluitingstijd blijven zitten. Wel worden er minder mensen binnengelaten om zo de 1,5 meter met zitplaatsen te kunnen handhaven.

De gemeente en de horeca-ondernemers zetten samen extra personeel in om op straat te reguleren, zodat er ook geen rijen ontstaan. Ook de politie werkt hier aan mee. Bovendien gaan zij er met de BOA’s her en der op toezien dat er geen bijeenkomsten elders ontstaan.

Publiek
Iedere inwoner, jong en oud, heeft dezelfde verantwoordelijkheid om een coronauitbraak te voorkomen. In de afgelopen weken bleek het zeker op uitgaansavonden moeilijk om de verantwoordelijkheid te nemen. Zo werd er toch binnen veel gelopen, gedanst en op straat samengekomen. “Doe dat nou niet,” roept ook Christel Koning namens de Koninklijke Horeca Nederland op. “En kom zaterdag niet meer na 01.00 uur naar het centrum van Heerenveen, dan ben je te laat. Vermijd de drukte! We zijn samen verantwoordelijk, neem die verantwoordelijkheid dan ook. Zo zorgen wij samen, horeca, gemeente en uitgaanspubliek voor een gemoedelijk en veilig centrum!”

Evaluatie
Deze gezamenlijke aanpassingen worden na dit eerste weekend geëvalueerd en mogelijk bijgesteld.