HEERENVEEN - Woensdag 11 december om 20:15 uur speelt het Tryater de Friestalige voorstelling ‘Raze om protters’, oftewel ‘Wanneer de maat vol is’ in het Posthuis Theater in Heerenveen.


Als niemand naar je luistert, als je steeds maar het gevoel krijgt dat niemand je hoort en niemand je ziet, terwijl je zo je best doet om erbij te horen, hoe houd je je dan staande? Het overkomt Doede (gespeeld door Raymond Muller), een jongen met een licht verstandelijke beperking, zonder sociale antenne, wanneer er veel verandert in zijn leven. Sinds een paar weken zit hij noodgedwongen thuis bij zijn moeder (gespeeld door Aly Bruinsma). Hij is ontslagen bij de sociale werkplaats omdat hij per ongeluk zijn ontembare liefde voor een publiek persoon te uitbundig uitte, terwijl zijn vrienden dit juist zo toejuichten. Er lijkt hierdoor geen plek meer te zijn voor hem in de maatschappij.

Doede krijgt hulp van instanties, maar hij wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Hoe hard hij ook probeert, Doede krijgt maar geen vat op hoe het dan wél hoort. Als klap op de vuurpijl dreigt ook zijn geliefde duivenhobby voor hem te duur te worden. Hij begrijpt het niet: hij doet zó zijn best, waarom wordt dat niet gezien?

Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten, komt Doede in actie en eist een podium. De maat is vol, ‘dit raast oan ‘e protters’! Maak je geen zorgen, Doede heeft geen kwaad in de zin. Hij wil alleen maar heel graag dat je even luistert. Hij neemt je mee in zijn wereld, in zijn dromen, langs de paden van zijn onvrede, eenzaamheid en verlangens.

‘Raze om protters’ zet maatschappelijke vraagstukken rondom zorg, participatie, inclusiviteit, zingeving en eenzaamheid om in een tragikomisch schouwspel, met humor en empathie, om de soms schrijnende werkelijkheden aan het licht te brengen. Speciaal voor de voorstelling heeft Elske DeWall de gelijknamige titelsong ‘Raze om protters’ opgenomen.

Kaarten voor de voorstelling zijn 24/7 online te bestellen via de website van het Posthuis Theater.

Tot ziens op 11 december!

POSTHUIS THEATER HEERENVEEN