HEERENVEEN - In de tentoonstelling ‘Aarde en Wereld’ staat de verhouding tussen de mens, de wereld, de natuur en de aarde centraal. In uiteenlopende schilderijenreeksen verbeeldt Olphaert den Otter (Poortugaal, 1955) de gevolgen van het menselijk handelen op de leefomgeving. De tentoonstelling omvat bijna tweehonderd werken en is vanwege de thematiek actueler dan ooit. Den Otter levert geen harde commentaren, maar put uit de rijke tradities van schilderkunst, filosofie en literatuur. Zo legt hij gelaagde verbindingen tussen vroeger, nu en later. Bij deze expositie is een publicatie verschenen en een film gemaakt. Voor meer informatie en de film zie onze website.

Tony Cragg – ‘Points of View’
T/m 26 september 2021 (in het museumpark en in 4 kabinetten van de westvleugel)


Een droomproject: de presentatie van zes monumentale sculpturen in het museumpark en kleiner werk en tekeningen in het museum van de internationaal vermaarde kunstenaar Tony Cragg (Liverpool, 1949). Zijn beelden zijn sterk geïnspireerd op natuurlijke vormen en bewegingen. Ze nodigen nadrukkelijk uit om er kijkend omheen te lopen in een voortdurende dialoog met de omgeving. In het museumpark geven ze een nieuwe betekenis aan het landschap – verten, zichtlijnen en verhoudingen. Kijk op onze website voor meer informatie.

Jaap de Ruig – ‘GEEN PANIEK - Een jaar in lockdown op 150m² poldergrond’ (56 minuten, 4K-video, in een van de kabinetten) Vanaf 5 juni 2021

Toen Nederland in maart 2020 in lockdown ging, verruilde beeldend kunstenaar Jaap de Ruig (Zwolle, 1957) zijn etage in Amsterdam voor zijn woonwagen vlakbij de stad. Meteen begon hij de natuur op het terreintje eromheen te filmen. Zijn uitgangspunt was daarbij dat hij niet buiten de omheining rond de woonwagen mocht komen. Na een jaar monteerde hij het beeldmateriaal tot een film waarvan het geluidsspoor synchroon vertelt hoe de mensenmaatschappij dezelfde periode heeft ervaren. Conclusie: de mens is een kortetermijndenker die alleen in actie komt wanneer hij direct wordt geraakt, terwijl de dieren, de planten en de elementen onverstoorbaar doorgaan met wat ze te doen hebben.

Verwacht:
Jan Mankes – ‘De dieren en de ziel der dingen’ 25 juni t/m 26 september 2021 (halve grote zaal)

Voor Jan Mankes (Meppel, 1889 - Eerbeek, 1920) waren dieren een geliefd thema. Hij observeerde ze in de vrije natuur maar liet daarnaast ook uiltjes, valken en parelhoenders op bestelling komen via zijn weldoener uit Den Haag. In de kleinste dieren herkende hij het bijzondere van Gods schepping. Het werd zijn belangrijkste bron van inspiratie. In deze presentatie worden schilderijen en werken op papier getoond die de kunstenaar maakte van dieren in zijn leefomgeving. Bij deze expositie is een publicatie verschenen. Zie onze website voor meer informatie. Mischa Keijser – ‘Protoporphyria’ 25 juni t/m 26 september 2021 (halve grote zaal) De Nederlandse kunstenaar Mischa Keijser (Rotterdam, 1974) onderzoekt met fotografie de vaak schurende verhouding tussen mens en natuur. Een omvangrijke serie nachtfoto’s – waar hij continu aan werkt – heet ‘Protoporphyria’, wat verwijst naar een geheimzinnige ziekte die ervoor zorgt dat mensen geen daglicht kunnen verdragen. Keijser begon aan de reeks in 2017. In de afgelopen jaren maakte hij nachtfoto’s in het noorden van Nederland en specifieker nog, in de buurt van Museum Belvédère. Zie onze website voor meer informatie.

Isabella Werkhoven - 'Prelude' 25 juni t/m 26 september 2021 (kabinetpresentatie)
Isabella Werkhoven (Gorssel, 1969) vindt haar inspiratie in urbane landschappen – zoals sportparken en plantsoenen – die van mensen zijn verlaten. Ze legt ze vast als de eerste schemer invalt en de natuur zich in geheimzinnigheid hult. ‘Plekken veranderen door Werkhovens schilderhand in verdroomde voorstellingen die makkelijk kunnen ontaarden in iets duisters of sprookjesachtigs’, schreef Wieteke van Zeil in de Volkskrant. Onlangs verscheen een rijk geillustreerde en forse monografie over het werk van de kunstenares, getiteld Een Boek van Schilderijen / A Book of Paintings.Deze kleine presentatie is een selected preview van de grote overzichtstentoonstelling ‘Landschappen aan de buitenrand’ die later dit jaar plaats zal vinden in Museum Belvédère.

Geurt Busser - Boschplaat (onder Rottumerplaat) 25 juni t/m 26 september (wand grote zaal)
Het thema landschap (licht, land, lucht en ruimte) speelt in zowel het tentoonstellings- als verzamelbeleid van Museum Belvédère een belangrijke rol. Het werk van Geurt Busser beantwoordt daar bij uitstek aan. Deze hele grote aquarel – de grootste die hij ooit heeft gemaakt- is een prachtige ode aan de stilte op het wad. Busser schildert al decennia lang de luchten boven het wad en de weerkaatsingen ervan in zee. Hij werkt altijd ter plekke, ofwel aan de boorden van de waddenkust of vanaf zijn eigen schip ten zuiden van Schiermonnikoog en Rottumerplaat. Hij schildert zijn monumentale werken met grote Japanse kwasten die hij in brede bewegingen over het zuigende papier laat gaan.

In de kabinetten:
Nieuwe aanwinsten, hoogtepunten uit de vaste collectie en solopresentaties van Hanny Korevaar en Drewes de Wit.

‘Arranged Realism’ 9 oktober 2021 t/m 23 januari 2022 (grote zaal)
Binnen virtuele werelden speelt kunst een belangrijke rol. Er zijn zelfs kunstenaars die speciaal voor games kunst scheppen. Museum Belvédère begeeft zich dit najaar met de tentoonstelling ‘Arranged Realism’ op een volkomen nieuw terrein: die van de games, virtual reality en 3D-prints uit die virtual reality. ‘Arranged Realism' is de eerste expositie in Nederland waar op het scherm gecreëerde vormen en kunstwerken met nieuwe technieken naar de werkelijkheid worden vertaald, onder meer in de vorm van 3D-prints. Bezoekers kunnen zich daarnaast letterlijk laten onderdompelen in virtuele werelden. Tevens laat de expositie zien hoe kunstenaars binnen virtuele werelden in games kunst scheppen. De tentoonstelling wordt gemaakt in nauwe samenwerking met Merijn de Boer (Indietopia) uit Groningen. Zie onze website voor meer informatie.

Nu te zien in AFSLAG BLV
dependance van Museum Belvédère, Minckelersstraat 11, Heerenveen openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 17.00 uur zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur gratis toegang!

Jorn van Leeuwen – Suilen
voor onbepaalde tijd verlengd In ‘Suilen’ staat de geranium centraal als symbool van gezapigheid, die door Jorn van Leeuwen (1982) wordt benaderd vanuit verschillende perspectieven. Door kweken, stekken, ontwortelen, fotograferen en destilleren komt hij tot nieuwe ideeën. Hij manipuleert en verknipt de stengels tot een haast onnatuurlijke verschijning in schilderijen, tekeningen, wandkleden en glasin-lood ramen.

www.museumbelvedere.nl