HEERENVEEN - Overzicht t/m 26 september

Tony Cragg – ‘Points of View’
Een droomproject: de presentatie van zes monumentale sculpturen in het museumpark en kleiner werk en tekeningen in het museum van de internationaal vermaarde kunstenaar Tony Cragg (Liverpool, 1949). Zijn beelden zijn sterk geïnspireerd op natuurlijke vormen en bewegingen. Ze nodigen nadrukkelijk uit om er kijkend omheen te lopen in een voortdurende dialoog met de omgeving. In het museumpark geven ze een nieuwe betekenis aan het landschap – verten, zichtlijnen en verhoudingen. Bij deze expositie is een publicatie verschenen.

ZATERDAG 4 SEPTEMBER BEZOEKT KUNSTENAAR TONY CRAGG HET MUSEUM. HET IS MOGELIJK HEM TE SPREKEN. GRAAG AANMELDEN VIA MAIL OF TELEFONISCH BIJ MAAIKE STAFFHORST: 06 2154 2946

Jan Mankes – ‘De dieren en de ziel der dingen’
Voor Jan Mankes (Meppel, 1889 - Eerbeek, 1920) waren dieren een geliefd thema. Hij observeerde ze in de vrije natuur maar liet daarnaast ook uiltjes, valken en parelhoenders op bestelling komen via zijn weldoener uit Den Haag. In de kleinste dieren herkende hij het bijzondere van Gods schepping. Het werd zijn belangrijkste bron van inspiratie. In deze presentatie worden schilderijen en werken op papier getoond die de kunstenaar maakte van dieren in zijn leefomgeving. Bij deze expositie is een publicatie verschenen.

Mischa Keijser – ‘Protoporphyria’
De Nederlandse kunstenaar Mischa Keijser (Rotterdam, 1974) onderzoekt met fotografie de vaak schurende verhouding tussen mens en natuur. Een omvangrijke serie nachtfoto’s – waar hij continu aan werkt – heet ‘Protoporphyria’, wat verwijst naar een geheimzinnige ziekte die ervoor zorgt dat mensen geen daglicht kunnen verdragen. Keijser begon aan de reeks in 2017. In de afgelopen jaren maakte hij nachtfoto’s in het noorden van Nederland en specifieker nog, in de buurt van Museum Belvédère. Bij deze expositie is een publicatie verschenen.

Isabella Werkhoven - 'Prelude'
Isabella Werkhoven (Gorssel, 1969) vindt haar inspiratie in urbane landschappen – zoals sportparken en plantsoenen – die van mensen zijn verlaten. Ze legt ze vast als de eerste schemer invalt en de natuur zich in geheimzinnigheid hult. ‘Plekken veranderen door Werkhovens schilderhand in verdroomde voorstellingen die makkelijk kunnen ontaarden in iets duisters of sprookjesachtigs’, schreef Wieteke van Zeil in de Volkskrant. Onlangs verscheen een rijk geïllustreerde en forse monografie over het werk van de kunstenares, getiteld Een Boek van Schilderijen / A Book of Paintings. Deze kleine presentatie is een preview van de grote overzichtstentoonstelling ‘Landschappen aan de buitenrand’ die begin volgend jaar plaats zal vinden in Museum Belvédère.

Jaap de Ruig – ‘GEEN PANIEK - Een jaar in lockdown op 150m² poldergrond’ (56 minuten, 4K-video)
Toen Nederland in maart 2020 in lockdown ging, verruilde beeldend kunstenaar Jaap de Ruig (Zwolle, 1957) zijn etage in Amsterdam voor zijn woonwagen vlakbij de stad. Meteen begon hij de natuur op het terreintje eromheen te filmen. Zijn uitgangspunt was daarbij dat hij niet buiten de omheining rond de woonwagen mocht komen. Na een jaar monteerde hij het beeldmateriaal tot een film waarvan het geluidsspoor synchroon vertelt hoe de mensenmaatschappij dezelfde periode heeft ervaren. Conclusie: de mens is een kortetermijndenker die alleen in actie komt wanneer hij direct wordt geraakt, terwijl de dieren, de planten en de elementen onverstoorbaar doorgaan met wat ze te doen hebben.

Verder in de kabinetten: Nieuwe aanwinsten, hoogtepunten uit de vaste collectie en solopresentaties van Hanny Korevaar, Drewes de Wit en Geurt Busser.

Verwacht:
‘Arranged Realism- Kunst uit games’ 9 oktober 2021 t/m 23 januari 2022

Van het tekenen van grassprietjes tot het bepalen van de stand van de zon en alles wat ertussen zit: er zijn kunstenaars die speciaal voor virtuele werelden kunst maken. Met de tentoonstelling Arranged Realism- Kunst uit games begeeft Museum Belvédère zich dit najaar op een volkomen nieuw terrein: die van games en virtual reality. Aan de wanden en in de ruimte van onze tentoonstellingsvleugel tref je 3D-prints uit die werelden aan, en nog veel méér. Je hoeft geen gamer en ook geen kunstkenner te zijn om gegrepen te worden: de expo wordt een beleving voor jong en oud, voor iedereen die nieuwsgierig is naar hoe kunstenaars binnen fantasiewerelden kunst scheppen en door welke kunststromingen ze zich laten inspireren. De tentoonstelling is een initiatief van en wordt ontwikkeld samen met Merijn de Boer van het in Groningen gevestigde Indietopia, een platform voor game-ontwikkeling. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

Jentsje Popma
30 september t/m 5 december 2021

Op 30 september hoopt Jentsje Popma 100 jaar te worden. Dat vieren wij met een kabinetpresentatie met landschappen uit onze eigen collectie – waaronder enkele kleurrijke bollenvelden-, de collectie van FB Oranjewoud en bruiklenen van particulieren. De Friese kunstenaar Jentsje Popma (1921) heeft zich in de loop van zijn leven ontwikkeld tot een veelzijdig kunstenaar: beeldhouwer, glazenier, tekenaar, kunstschilder en docent aan de kunstacademie Minerva in Groningen. Beelden en ramen van zijn hand zijn nog steeds zichtbaar in de openbare ruimte. Zijn schilderijen tonen met name landschappen, dijken en de Wadden. Popma legde het weidse Friese landschap vast door er middenin te staan: vol kleur, monumentaal in vlakverdeling en met een bijzonder oog voor het lijnenspel in het landschap.

Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021 in Afslag BLV
4 september t/m 31 oktober

Afslag BLV, de dependance van Museum Belvédère, is een van de festivallocaties in Friesland van het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021. T/m 31 oktober is hier werk te zien van de drie fotografen David Magnusson (Zweden), Nathaniel White (Groot-Brittannië) en Marco Frauchiger (Zwitserland). Overeenkomsten in hun politiek gekleurde series zijn thema’s als de vluchtelingencrisis, oorlogsgeweld en de drang naar vrijheid.Afslag BLV is gevestigd in de Heerenveense School, biedt een podium aan jong talent en is gratis toegankelijk.

Openingstijden van
dinsdag t/m vrijdag van 11 tot 17 uur
zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur
toegang gratis
Meer informatie over kunstenaars, locaties en openingstijden van het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021: www.noorderlicht.com