TERBAND - Kryst is het lichtfeest. Tetsje en haar muzikale vrienden laten in prachtige, oude Friese kerken horen wat licht voor de wereld betekent. Met oude en nieuwe muziek, Christmas carols, folksongs, inspirerende verhalen en kaarslicht, allemaal in het teken van ‘Ljocht’.

De concerten zijn dit jaar in Kimswerd, Burgum, Dronryp en Terband (kerstavond). Tetsje neemt ook dit jaar weer muzikale vrienden mee: Wytske Holtrop (cello), Frans Douwe Slot (piano) en Ana Prazeres (klarinet). Verteller Frank Belt weeft met verhalen een rode draad door het programma.

Opbrengst voor War Child
Een deel van de kaartverkoop en de opbrengst van de collecte gaan net als vorige jaren naar War Child, de organisatie die zich inzet voor oorlogskinderen. Tetsje geeft hier woorden aan met het lied van Herman van Veen: Wie heeft de zon uit je gezicht gehaald, wie heeft het licht in jou gedoofd. Speciaal voor Kryst 2019 heeft Eppie Dam dit lied in het Fries vertaald.

Muzikale vrienden

- Tetsje van der Kooi is een veelgevraagd sopraan in Fryslân en daarbuiten. Samen met haar muzikale vrienden organiseert ze ook zelf concerten, zoals Kryst, Passy en Vrouwen van de Zee.
- Wytske Holtrop (cello) ontving in juli 2018 de Fryske Emmy Award voor talenten. Ze behaalde dit jaar ook haar master (cum laude) aan de Haute École de Musique de Genève.
- Frans Douwe Slot (piano) is concertpianist, begeleider, docent en vaste begeleider van Tetsje.
- Ana Prazeres (klarinet), geboren in Portugal, doet haar Master aan het conservatorium in Amsterdam.
- Frank Belt (verteller) is één van de oprichters van Vertellers van Fryslân. Hij studeerde aan de Vertelacademie en geeft met zijn verhalen alle ruimte aan verbeeldingskracht.

‘Ljocht’ in Terband

Op kerstavond 24 december is ‘Ljocht’ te horen in de Terbantster Tsjerke aan de Pastorielaan in Terband. Het concert begint om 20.00 uur.
Kaarten zijn verkrijgbaar via www.tetsjevanderkooi.nl, www.posthuistheater.nl, aan de kassa of telefonisch (06 11 641 742). Kaarten kosten € 17,50; daarvan gaat € 2,50 naar War Child. Voor jeugd tot 16 jaar is de toegang gratis. Studenten betalen € 8,75.