FRIESLAND - Vijf Friese theaters hebben de handen inéén geslagen: van 2 september t/m 2 oktober organiseren ze het nieuwe Festival Overmorgen. In vijf festivalweekenden reizen vijf nieuwe voorstellingen van achtereenvol­gens Heerenveen naar Sneek, Franeker, Drachten en Leeuwarden. Daarnaast is er tijdens ieder festivalweek­end een aanvullend randprogramma. Het Posthuis Theater, Theater Sneek, De Koornbeurs Theater en Film, Schouwburg De Lawei en Stadsschouwburg De Harmonie hebben (theater)makers uitgenodigd een voorstel­ling te maken over helden. Vandaag was de lancering van het festival op het dak van Theater Sneek. Mads Wittemans, Evert Haagsma, Tamara Schoppert, Wendy Viel en Fabian Claes Jansen brachten hun voorstelling onder de aandacht. Hun presentatie werd omlijst met een speciaal voor het festival geschreven en gecomponeerd lied van Dennis Dronkers en Piter Wilkens, en stunts van freestyle-held Zardy de Haan.

Waarom helden?

De keuze van de helden is gebaseerd op wat er in Fryslân speelt. Het gaat over nieuwkomers in Drachten en een voorstelling over een maatschappelijk onderwerp in het kader van de LBHTI+ gemeenschap.. Over de kracht van muziek in de samenleving, een moeder die haar armoede verborgen hield voor haar dochter en over de betekenis van de visionair, zakenman en sterrenkundige Eise Eisenga (1744 – 1828) voor nu. Het pu­bliek kruipt even in de huid van deze helden. De voorstellingen worden gemaakt door de theaters in samen­werking met verschillende (theater)makers.

Randprogramma

Elk theater verzorgt daarnaast een gratis en laagdrempelig randprogramma, een verdiepingsslag op de thematiek van de 'eigen' voorstelling. Het randprogramma bestaat uit muziek, theater en kunst door lokale amateurs en professionals. Het verhalen kunstwerk van kunstenaar Eva Koopmans en Café Overmorgen reizen mee van theater naar theater.

Verhalen kunstwerk

Met dit kunstwerk halen we voorafgaand aan de vijf festivalweekenden verhalen op bij inwoners. Tijdens de festivalweekenden is het kunstwerk met de opgehaalde verhalen te zien en beleven in de theaters. Het kunstwerk met 'inwonersverhalen' reist mee van Heerenveen, naar Sneek, naar Franeker en via Drachten naar Leeuwarden. We verleiden zo iedereen om op eigen manier haar of zijn verhaal te vertellen. Niet ieder­een heeft publiek, niet elke stem wordt gehoord. We geven lucht en ruimte aan datgene wat er speelt in de hoofden en lijven van mensen. We zijn ervan overtuigd dat alleen zo een samenleving kan blijven ademen.

In Festival Overmorgen is iedereen een held, die haar of zijn verhaal vertelt!

Meer informatie over de voorstellingen vindt u op de website www.festivalovermorgen.nl
Voor mee informatie kunt u contact opnemen met Hanneke Huls, t. 06 509 06 129 of via de mail: hhuls@duendecommunicatie.nl