HEERENVEEN - De expositie ‘Het smeden van fietslicht, 100 jaar Spanninga Metaal’ in Museum Joure wordt verlengd t/m 17 maart 2019. De expositie trekt veel bezoekers die een band hebben met het bedrijf Spanninga. Door de verlenging wil Museum Joure meer mensen in de gelegenheid stellen om de expositie te bezoeken.

In de tentoonstelling is de historie te zien van de bekende Jouster ‘achterlichtjesfabriek’ en natuurlijk van de verschillende typen achterlichtjes die door de tijd heen geproduceerd werden. Fietsenliefhebbers smullen van de oude fietsen die in de tentoonstelling staan opgesteld, van de ouderwetse loopfiets en de ‘hoge bi’ tot de moderne sportfiets. Klapstuk is de fiets van koningin Wilhelmina.

100 jaar Spanninga

Spanninga is een bekende naam in Joure. In 1886 streek de stamvader van de Jouster tak van deze familie, Geert Stoffers Spanninga, uit Bergum neer in Joure. Zijn vrouw, Aaltje Lolles van Dijk, was de dochter van een Jouster beurtschipper. Geert en zijn zonen Stoffer Aller, Lolle en Hotso waren allemaal goud- en zilversmid.

De jongste zoon, Hotso Spanninga, is de grondlegger van Spanninga Metaal BV. Na allerlei omzwervingen, van Amsterdam, Duitsland tot Amerika, vestigt hij zich in 1918 definitief in Joure. Zijn idee om bestek te produceren komt niet van de grond en daarom richt hij zich op het maken van plaquettes van Abraham Kuyper. Een groot succes. Inventief en ondernemend weet Hotso steeds weer producten te maken waar vraag naar is en waarin hij zijn vakmanschap kan gebruiken. In 1937 maakt hij het eerste fietsachterlicht, een kwalitatief bijzonder goed en fraai vormgegeven type. Daarmee heeft het bedrijf zijn definitieve bedrijfstak gevonden. Verlichting van fietsveiligheid maar ook het produceren van verzekeringsplaatjes voor de bromfiets zal de decennia daarna de rode draad binnen het bedrijf zijn. Lichten die goed zijn en met oog voor detail gemaakt, zoals een echte edelsmid betaamt….


Spanninga Metaal BV bestond in 2018 100 jaar. Ter ere van het 100-jarig bestaan organiseert Museum Joure deze expositie over Spanninga Metaal BV.