ALKMAAR - VV Alkmaar heeft zich op sportieve wijze gerevancheerd voor eerdere resultaten dit seizoen tegen SC Heerenveen en gaan de Friezinnen weer voorbij op de ranglijst van de Eredivisie Vrouwen. De ploeg van trainer/coach Mark de Vries won vrijdagavond verdiend met 3-2.

Reeds vier keer eerder troffen beide ploegen elkaar dit seizoen. In de eerste fase van de competitie ging VV Alkmaar allereerst met 3-0 onderuit in Heerenveen, om vervolgens in Alkmaar met 0-0 gelijk te spelen. Het onderlinge bekerduel in de achtste finale moest vorige in twee keer afgewerkt worden. Nadat het duel in eerste instantie bij een 2-1 voorsprong voor de Alkmaarders gestaakt werd, trof men elkaar een paar dagen later weer om de tweede helft, en verlenging uit te spelen. Heerenveen zegevierde in een knotsgek duel met 5-6. Vrijdag vertrok de Friese spelersbus voor de vierde keer in korte tijd naar Alkmaar waar men een getergde thuisploeg trof.

Nadat keepster Femke Liefting al in de openingsfase het eerste gevaar van Nayomi Buikema had weten te keren kwam aan de andere kant Sanne Koopman tweemaal door. Bij de eerste poging, na een voorzet van Alieke Tuin, stuitte ze nog op keepster Claire Dinkla, maar in de 24e minuut, na een prachtige diepe bal van aanvoerster Anna Ruiter, rondde ze bekwaam af voor haar achtste seizoenstreffer. In het vervolg van de eerste helft bleef VV Alkmaar de betere ploeg, maar veel kansen leverde dit niet meer op.

Na de rust leken de Alkmaarders even op twee gedachten te hinken, de voorsprong consolideren of doordrukken. SC Heerenveen profiteerde van de twijfel en Dana Foederer ontsnapte iets te gemakkelijk aan de Alkmaarse verdediging en liet de 1-1 aantekenen. De ploeg van De Vries kreeg eerder dit seizoen nog wel eens het deksel op de neus in een dergelijke situatie, maar toonde nu veerkracht. Drie minuten na de gelijkmaker werd een schot van Annemiek Kruijthof getoucheerd door een Heerenveens been waardoor keepster Dinkla kansloos was en nog eens drie minuten verder wist Femke Prins de bal in twee instanties over de lijn te drukken. Via Koopman had de score nog verder uitgebreid kunnen worden, maar nu mikte ze net naast. Invalster Jet van Beijeren zorgde in de blessuretijd nog wel voor 3-2, maar kort hierna floot scheidsrechter Bruggeling, tot opluchting van de thuisploeg voor de laatste keer.

VV Alkmaar - SC Heerenveen 3-2 (1-0)

24. Koopman 1-0
57. Foederer 1-1
60. Kruijthof 2-1