BEJING - Suzanne Schulting heeft in Bejing haar olympische titel op de 1.000 meter geprolongeerd. De 24-jarige shorttrackster, die ook wereldkampioene is op dit nummer, leidde in de finale van start tot finish.


Schulting maakte eerder op de dag al veel indruk met een wereldrecord in de kwartfinales. Nadat ze overtuigend haar halve finale had gewonnen, wachtte de meesterproef in de finale, met daarin haar grote concurrentes Arianna Fontana (Italië), Choi Min-yeong (Zuid-Korea) en Kristen Santos (Verenigde Staten). Ook in de finale zette Schulting zich op kop. Fontana, eerder deze week winnares op de 500 meter, loerde vanaf plaats twee op een gaatje. De Italinaanse schoof echter in de slotronde onderuit en nam Santos mee in haar val. Choi hield zich lang in en kwam in de eindsprint net tekort tegen Schulting. De Belgische Hanne Desmet,die zich heel knap voor de finale had geplaatst, profiteerde van de val van Fontana en Santos en legde beslag op het brons.

"Je weet al vier jaar lang dat je hier je titel moet verdedigen en dat brengt ontzettend veel druk met zich mee.Goud pakken,dat is in het shorttracken niet vanzelfsprekend. Dat het me toch lukt, ik geloof het nog niet helemaal", aldus een dolgelukkige Schulting voor de camera's van de NOS.