HEERENVEEN - Het Special Sporters Fonds on Tour is gestart. De eerste beweeg- en leefstijlsessie is gegeven bij dagbestedingslocatie De Diggel in Heerenveen. Zo’n vijftien medewerkers volgden met veel plezier het programma dat bestond uit het maken van een gezonde snack, een leefstijlquiz en beweegactiviteiten. De komende maanden organiseert het Special Sporters Fonds nog veel meer On Tour sessies bij woonzorg- en dagbestedingslocaties in de hele provincie.

‘Juist voor mensen met een verstandelijke beperking is bewegen ontzettend belangrijk. Dat doen we op een hele laagdrempelige manier, zoals kegelen, een werpspel met pittenzakken, dansen of andere leuke beweegactiviteiten. We organiseren de activiteiten op de eigen locatie, zodat het voor de deelnemers vertrouwd voelt. Het mooie is dat je samen aan de slag gaat en je het samen ook heel leuk hebt’, vertelt Lowise Hazenberg, coördinator vitaliteit bij Sportstad Heerenveen. ‘Als we weggaan krijgen we vaak de vraag wanneer we weer komen of de opmerking dat ze het zo leuk vonden. Daar doe je het voor.’

Voor het eerst biedt het Special Sporters Fonds dit jaar drie verschillende On Tour pakketten aan. Woonzorg- of dagbestedingslocaties kunnen kiezen uit een programma waarbij drie weken achter elkaar door een leefstijlcoach een activiteit op de locatie wordt georganiseerd (of éénmaal in het weekend), buurtsportcoaches acht tot tien keer een activiteit op de locatie organiseren of een uitje bij een externe sportaanbieder of vereniging.

De organisatie van het project ligt in handen van Sportstad Heerenveen. In de uitvoering worden zij ondersteund door studenten van verschillende opleidingen en de buurtsportcoaches.

Begeleiders op een dagopvang of van een woongroep van mensen met een verstandelijke beperking in Friesland kunnen zich opgeven via www.sportstad.nl/vitaliteit/special-sporters-fonds/aanmelden-special-sporters-fonds-on-tour/.