HEERENVEEN - Het lijken de restanten van een oude beschaving, overwoekerde bouwwerken bestaande uit meer dan twintigduizend ton bouwafval. De bedenker van de ecokathedraal is Louis G. le Roy (1924 – 2012). Net als aan de Middeleeuwse kathedralen moet er volgens Le Roy zeker duizend jaar aan zijn ecokathedraal gebouwd worden. De fototentoonstelling HET IS NOOIT AF geeft een intiem beeld van dit indrukwekkende natuurproject.

In 1966 kreeg de oorspronkelijk uit Amsterdam afkomstige Le Roy van de gemeente Heerenveen een stuk plantsoen aan de Kennedylaan ter beschikking om zijn ideeën over architectuur en natuur in praktijk te brengen. Maar Le Roy dacht groter. Hij kocht in 1974 drie hectare grond in Mildam en stichtte hier de ecokathedraal: een plek waar mens, plant en dier eindeloos samenwerken. Er wordt zonder plan gewerkt, er zijn geen tekeningen vooraf hoe het gebied zich zal ontwikkelen. Het materiaal dat voor de bouw wordt gebruikt is gerecycled, restafval of komt uit de natuur zelf. Alles en iedereen mag een steentje bijdragen aan het eindresultaat.

Neem een steen mee! Museum Heerenveen vraagt de bezoekers een steen mee te nemen. Met deze steen wordt gebouwd aan een museaal stapelelement, geheel in de stijl van Le Roy. Dit stapelelement zal op de geboortedag van Le Roy, 31 oktober, aan de Stichting Tijd worden aangeboden. De Stichting TIJD is opgericht om de ontwikkeling van deze ecokathedraal te garanderen voor de komende generaties en is daarmee de hoeder van het ecokathedrale gedachtegoed.

De tentoonstelling HET IS NOOIT AF geeft middels oude en hedendaagse foto’s een beeld van de ecokathedraal die mensen en natuur in de afgelopen decennia gezamenlijk hebben gevormd. Kunstenaarsduo Groenewoud/Buij maakte speciaal voor de tentoonstelling een glassculptuur geïnspireerd op de glaswerken van Le Roy. Bezoek de tentoonstelling: ‘Het is NOOIT AF’ in Museum Heerenveen van 7 september t/m 10 november 2019.