HEERENVEEN - Kjeld Nuis gaat alsnog naar de Olympische Spelen van Peking. Een dag nadat hij werd uitgeschakeld op de 1000 meter zegevierde Nuis op de 1500 meter tijdens de laatste dag van het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Thialf. Irene Schouten pakte haar tweede zege deze week. Na de 3000 meter won de Westfriese schaatster ook de 5000 meter.


Schouten won zoals verwacht de langste afstand bij de vrouwen in een tijd van 6.50.48. Veel spannender was de strijd om het tweede startbewijs voor Peking en die ging verrassend genoeg naar Sanne In 't Hof. Met 6.55.14 reed de schaatster van Gewest Friesland bijna tien seconden van haar PR af en klopte daarmee Carlijn Achtereekte en Merel Conijn met miniem verschil.

Op de 5000 meter heren revancheerde Kjeld Nuis zich dus op de juiste manier door de 1500 meter te winnen in 1.43.85. Hiermee was hij tweehonderste sneller dan Thomas Krol die zijn tweede startbewijs voor Peking wist te pakken. De derde plaats was verrassend voor Tijmen Snel, die daarmee Patrick Roest en Marcel Bosker achter zich liet.