HAMAR - Jutta Leerdam en Thomas Krol hebben in het Vikingskipet in Hamar de wereldtitel sprint weten te veroveren. Zowel Leerdam als Krol wonnen de afsluitende 1000 meter en hielden daarmee genoeg marge over op de concurrentie. Die bestond ook voornamelijk uit Nederlanders want bij de dames pakte Femke Kok het zilver en bij de heren Kai Verbij.


Voor Jutta Leerdam was het de eerste wereldtitel op de sprint. De nummer vijf van het vorige WK was in een Nederlandse tweestrijd Femke Kok de baas. De Oostenrijkse Vanessa Herzog greep brons en Michelle de Jong werd zesde. Leerdam was in Hamar twee keer de beste op de 1.000 meter, de afstand waarop ze vorige maand olympisch zilver pakte en regerend Europees en wereldkampioen is. Kok,vorig jaar goed voor brons bij de EK sprint, won op haar eerste WK op beide dagen de 500 meter.

Leerdam veroverde als derde Nederlandse WK-goud op de sprintvierkamp.Marianne Timmer (2004) en Jorien ter Mors (2018) gingen haar voor.

Thomas Krol heeft een sterk seizoen bekroond met de wereldtitel sprint.De 29-jarige schaatser uit Deventer liet in Hamar Kai Verbij (de kampioen van 2017) en de Noor Havard Lorentzen achter zich. Topfavoriet Laurent Dubreuil leidde na de eerste dag, maar moest zich vrijdag afmelden na een positieve coronatest. Verbij nam vrijdag door een sterkere 500 meter (35,07 om 35,27) de leiding en begon met een voorsprong van 0,16 aan de afsluitende 1.000 meter. Olympisch kampioen Krol sloeg echter net als donderdag toe op de kilometer. Hij bleef met 1.08,51 boven z'n baanrecord van donderdag (1.08,16), maar Verbij (1.08,92) gaf 0,41 toe.