HEERENVEEN - Afgelopen weekend was het eindelijk weer zover, de jeugdteams gingen weer van start na een winterstop van zo'n vier weken.

sc Heerenveen O15 opende het voetbalweekend met een gelijkspel tegen ADO Den Haag. sc Heerenveen O17 en O19 wonnen beide hun duels. Lees hieronder de verslagen per wedstrijd.

sc Heerenveen O15 – ADO Den Haag O15 (0-0)

Voor sc Heerenveen O15 stond afgelopen zaterdag de eerste competitiewedstrijd van 2018 op het programma. ADO Den Haag kwam op bezoek in Heerenveen.

sc Heerenveen startte prima en probeerde de bezoekers goed onder druk te zetten. Echte mogelijkheden konden er echter niet worden gecreëerd. ADO kwam er ook niet heel gevaarlijk door en na 35 minuten werd er gerust met een 0-0 stand.

De tweede helft leverde een zelfde spelbeeld op. Naarmate het einde van de wedstrijd naderde werd het steeds spannender en probeerden beide ploegen de winst te pakken. Een prima aanval van Jeninhio Garconius leverde een grote kans op voor Darren Wevers, die de bal van de doellijn zag worden gehaald. In de laatste minuut leek het gelijkspel het elftal bijna door de handen te glippen, maar gelukkig werd het doelpunt van ADO terecht afgekeurd wegens buitenspel.

Uiteindelijk een terechte puntenverdeling tegen een gelijkwaardige tegenstander. Volgende week een nieuwe kans tegen de koploper: AZ 015.

Opstelling:
Take Pierie, Willard Timmerman, Caleb Asante, Roan van der Plaat (Christian Sabuni), Jens Schraven (Timo Zaal), Jeninhio Garconius, Yairo Hoffman, Jens Klaverboer, Melle Joop Witteveen, Tim ten Voorde (Darren Wevers).

sc Heerenveen O17- Excelsior O17 (3-1)

De mannen van sc Heerenveen O17 startten 2018 zaterdag erg goed. De ploeg noteerde binnen tien minuten al drie grote kansen. De aandacht verslapte tussen de vijftiende en de dertigste minuut. Het elftal werd slordig en gaf in de eerste fase de bal te gemakkelijk weg. Maar de mannen herpakten zich en maakten in de 33ste minuut via Rein Smit de 1-0. Door een goede aanval van Eddo Nyamsangya volgde vlot (in de 37ste minuut) de 2-0. Dit was tevens de ruststand.

In de rust werd besproken dat de mannen alert moesten blijven en de afstanden in de opbouw iets groter moesten maken. Daarnaast moesten de middenvelders iets dichter bij de bal gaan spelen. Door deze afspraken waren er best hele goede voetbalmomenten tijdens de tweede helft. Af en toe waren de middenvelders echter te lang aan de bal, waardoor er counters tegen volgden.

In de 49ste minuut werd de 3-0 gemaakt via Dilivio Felida, waardoor de wedstrijd beslist was. Daarna werd het totale spelbeeld langzaam minder. “We verloren te vaak en te makkelijk de bal en daardoor kreeg Excelsior meer aandeel in de wedstrijd. Uit een corner, die wij matig wegwerkten, scoorde Excelsior in de 70ste minuut nog de 3-1. Dit was tevens de eindstand. Een mooi begin, goede momenten, maar ook zeker nog genoeg punten om mee aan de slag te gaan'', aldus trainer Ronnie Pander.

Opstelling:
Thijs Ouwehand, Sijtse Nijboer (Kay Dollenkamp), Jesse Vermaning (Chima Anyasi), Guus Offerhaus, Marvellous Adedeji, Stefan Westra, Eddo Nyamsangya, Djenahro Nunumete, Rein Smit, Dilivio Felida, Rinor Zejnuilahu (Leon van Empel).

Scoreverloop:
34. 1-0 Rein Smit
38. 2-0 Eddo Nyamsangya
50. 3-0 Dilivio Felida

sc Heerenveen O19 – Willem II O19

sc Heerenveen O19 won zaterdag met 0-1 in Tilburg. De einduitslag kwam vlak voor rust tot stand, in de 45e minuut. Cain Seedorf schoot een rebound binnen, welke ontstond door een verre ingooi. De wedstrijd kenmerkte zich door weinig kansen over en weer. De mannen van O19 hadden met name in de eerste helft moeite met het directe spel en kwamen daardoor veel in duel.

“Positief was dat we ondanks de druk van Willem II probeerden op te bouwen van achteruit. Echter deden we in de tweede fase van de opbouw te weinig met de gecreëerde ruimte”, aldus hoofdcoach Paul Raveneau. In de 16e minuut had Joshua Adney nog wel een grote mogelijkheid tot scoren, maar zijn schot trof geen doel.

Na rust had sc Heerenveen O19 het verdedigend beter voor elkaar en kwamen zij zelf beter in de wedstrijd. Hierdoor ontstond er kort veel druk op de goal van Willem II. “Jesse Oliekan kon drie keer goed binnendoor komen, maar was nog ongelukkig in de afronding. Daarnaast een aantal goede voorzetten, maar waren we nog niet scherp genoeg voor de goal'', aldus Raveneau.

Trevor Doornbusch speelde in de eindfase van de wedstrijd een belangrijke rol door een grote kans onschadelijk te maken en een aantal hoge ballen in het strafschopgebied te pakken. Birkir miste nog een geweldige kans met een poeier in de 86ste minuut. ''Al met al een positief begin!''