HEERENVEEN - Komende zondag, 22 januari, is de helft van het aantal kaarten in het uitvak beschikbaar voor de supporters van FC Groningen. Maximaal 600 kaarten mogen hiervoor gebruikt worden.

Veiligheid voorop
Burgemeester Tjeerd van der Zwan heeft dit besluit genomen. Daarbij zijn de adviezen van de politie, het openbaar ministerie en sc Heerenveen meegewogen. “Het uitgangspunt in Heerenveen is altijd de gastvrijheid en toegankelijkheid. Maar tegelijkertijd willen we ook dat alle supporters veilig kunnen genieten van een voetbalwedstrijd, waar ze in het stadion ook zitten. Dat geldt voor iedereen, in en om het stadion. Het mag niet zo zijn dat personeel, toeschouwers, spelers, politiemensen of stewards zich onveilig voelen.” Door het toelaten van minder mensen in het uitvak is er meer zicht op wat daar gebeurt.

In de afgelopen seizoenen zijn er jaar-op-jaar verstoringen van de openbare orde geweest bij de onderlinge wedstrijden in Heerenveen. Bovendien zorgde een kleine groep aanhangers van FC Groningen bij hun recente uitwedstrijden voor ongeregeldheden. “We begrijpen dat het voor een groep supporters uit Groningen teleurstellend is. Het is jammer dat een kleine groep het op deze manier verpest voor de andere welwillende aanhangers van de club”, zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan.

Verdere voorwaarden
Naast het inperken van 600 beschikbare plaatsen in het uitvak verwacht de gastgemeente en de gastclub dat FC Groningen zich ook houdt aan enkele andere voorwaarden. Zo is er een verplichte buscombi. Daarbij moeten, naast de stewards van FC Groningen, ook minimaal twee gecertificeerde beveiligers per bus meereizen. Bovendien moet de club alle namen van de 600 supporters vooraf aanleveren aan de gemeente Heerenveen.

sc Heerenveen – FC Groningen

De wedstrijd sc Heerenveen – FC Groningen wordt op zondag 22 januari in het Abe Lenstra stadion gespeeld en start om 12.15 uur