HEERENVEEN - Op vrijdag 10 februari om 20.00 uur en zaterdag 11 februari om 17.00 uur staat de ijshockeyhal in Thialf in het teken van de oefeninterland ijshockey dames Nederland – Oostenrijk. Ter voorbereiding op het WK organiseert IJshockey Nederland in samenwerking met Regio Heerenveen 'n Gouden Plak en UNIS Flyers de oefeninterland waar de vrouwen van het nationale ijshockeyteam het opnemen tegen Oostenrijk.

IJshockey is een populaire tak van sport in Nederland, en de ijshockeydames binnen de sport is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De Nederlandse dames zijn allemaal begonnen samen met de mannen. Je ziet heel veel jonge meiden die ijshockey spelen in de competities samen met de jongens. Dit is ook waarom het vrouwenteam zo sterk is. Inmiddels is er door de groei van het aantal vrouwen een eigen vrouwen competitie opgestart.

De nationale damesijshockeyploeg van Nederland, ook wel bekend als Oranje, heeft in de afgelopen jaren flink wat successen geboekt. In 2021 heeft het NOC*NSF aangegeven dat het Nederlands vrouwenteam officieel toe mag treden tot de olympische elitetroepen van de vaderlandse topsport als Team NL vrouwen ijshockey. In april 2022 deden de vrouwen mee aan het WK in het Franse Anger. Hier wist het team door uitsluiting van de Russische dames het WK niveau vast te houden.

Voor de spelers Hilde Huisman en Esther de Jong is het een thuiskomen, zij speelden hun hele jeugd in Heerenveen. Zo speelt Hilde Huisman al een aantal seizoenen in Oostenrijk en speelt zij dit seizoen voor de Highlanders uit Neuberg. Ook Esther de Jong speelt voor het derde seizoen in Zweden voor Södertälje SK. Daarnaast speelt Roos Karst iedere week voor de ijshockeyclub UNIS Flyers.

Regio Heerenveen 'n Gouden Plak heeft de ambitie om meer (top)sportevenementen naar de regio toe te halen. Om die reden heeft 'n Gouden Plak de handen ineen geslagen bij IJshockey Nederland en UNIS Flyers. Daarnaast wil 'n Gouden Plak de impact van (top)sportevenementen vergroten. Bij deze dubbele ijshockeyinterland staat o.a. gezondheid en vitaliteit, beleving en ervaring en participatie en cohesie centraal door middel van verschillende side-events en campagnes in de aanloop naar de oefeninterlands.

Vanaf 15 december zijn de tickets voor de oefeninterlands te bestellen via http://www.ngoudenplak.nl/ijshockey-interland/. Hier is tevens meer informatie te vinden.