HEERENVEEN - De gymzalen in de gemeente Heerenveen hebben in het afgelopen jaar een opknapbeurt gehad. Er is flink geïnvesteerd in nieuwe materialen in 11 gymzalen. Ook zijn er nieuwe vloeren gelegd en is er nieuwe wandbekleding op de muren gekomen. Beide maatregelen verbeteren de akoestiek in de gymzalen. Voor de gebruikers erg fijn: er is minder galm waardoor je makkelijker instructies geeft zonder te hoeven roepen. De andere bijgeluiden van sportende mensen dimmen ook beter.

Vernieuwingen
Vanaf komende januari kunnen scholen 50% meer tijd voor bewegingsonderwijs gebruiken. Fijn is het dan dat de gemeentelijke gymzalen nu een fikse upgrade hebben gehad. Nijha leverde fonkelnieuw en prikkelend sport- en spelmateriaal. Daarmee kunnen de buurtsportcoaches uitdagende lessen geven. Er zijn nieuwe banken, basketbalborden, volleybalpalen en –netten. De ringen, touwen en wandrekken zijn elektrisch te bedienen. Daarnaast zijn er klimmuren, nieuwe turntoestellen en nieuwe matten.
In het afgelopen halfjaar heeft Pulastic in samenwerking met Metro XL gezorgd voor nieuwe vloeren en wanden, die dus zorgen voor een betere akoestiek. “Met dit nieuwe materiaal wordt bewegen en sporten nog leuker bij de gymlessen. En het plezier in sporten doet weer veel goeds voor de sportdeelname. Nu al is 85% van alle basisschoolleerlingen in de gemeente Heerenveen lid van een sportvereniging,” benoemt wethouder Jelle Zoetendal.

Investeren in breedtesport
De gebruikers van de gemeentelijke gymzalen zijn de scholen en de sportverenigingen. “De breedtesport is minstens zo belangrijk voor ons als gemeente als de topsport,” zegt Zoetendal. “Denk daarbij aan de gewone sportverenigingen met hun leden die recreatief volleyballen of bij regen de korfbaltraining voor de jeugd in een gymzaal kunnen geven.”
De recreatieve sporters hebben ook profijt van de opgeknapte gymzalen. In 2018 zijn de huren voor de verenigingen verlaagd, en daarmee kan de contributie ook laag blijven. Zo kan iedereen mee blijven doen . En de gebruikers zijn bijna overal bereikbaar via gratis wifi.

Al met al heeft de gemeente voor een half miljoen (€ 500.000) geïnvesteerd in de nieuwe materialen.