WOLVEGA - Op vrijdagavond stond de grote winterfinale voor de Franse topklasse op het programma. Aonne de Wrede, die in Lippenhuizen zijn paarden traint, bracht Graal de Busset aan de start die na de winst van vorige week in een uitstekende vorm verkeert.


Topfinales met veel prijzengeld

In de decembermaand is Victoriapark Wolvega het toneel van de vier grote finales voor Franse paarden. Vrijdagavond stond het Championnat D’Hiver op het programma. Met 10.000 euro aan prijzengeld hét affiche van het weekend. De 8 beste paarden van de hoogste divisie kwamen aan de start en de gedoodverfde favoriet van Hugo Langeweg, de 6-jarige Greatman, zou volgens de kenners dit klusje met gemak kunnen klaren.

De Wrede wéér de grote winnaar

De gepensioneerde trainer Aonne de Wrede (71) stuurde die overwinningsplannen van Greatman helemaal in het honderd. Hij had een strijdplan uitgedokterd voor Graal de Busset dat, zoals zo vaak, door vaste rijder John Dekker perfect werd uitgevoerd. De race over de lange afstand van 2600 meter bood Dekker alle gelegenheid om de krachten te sparen. Hij bracht de eerste anderhalve ronde in de achterhoede door om pas daarna het spel op de wagen te brengen. Bij het ingaan van de laatste bocht reden topfavoriet Greatman en Hegoa du Boulay zij aan zij aan kop en leken zij uit te gaan maken wie de felbegeerde wintertitel zou winnen. Zover zou het niet komen.

In de laatste bocht op weg naar de finish kwam John Dekker uit de schaduw van het peloton, stuurde Graal naar de buitenkant van de baan, zette vol aan, stapte om zijn tegenstanders heen en sprintte helemaal alleen naar de zege. Het was alweer de 7e(!) overwinning van het seizoen voor De Wrede met de ruin. Een ongekend succes. “Graal heeft zoveel speed op weg naar de finish, niemand kan hem dan nog bijhouden. Dat is vooral te danken aan John Dekker, hij rijdt intelligent en durft te wachten tot het laatste moment om te gaan, een zeldzame kwaliteit,” zei Aonne de Wrede na afloop.