LIPPENHUIZEN - Harddraver Fado keerde afgelopen maand terug na ruim 9 maanden blessureleed. De door Aonne de Wrede getrainde draver had een ernstige blessure die hem lang aan de kant hield. “Hij had veel problemen met zijn luchtwegen, die zijn verholpen in een speciale kliniek in België”, zei de inmiddels 71-jarige De Wrede uit Heerenveen.

Er volgde een lang revalidatietraject, eindeloze trainingsuren en het paard kreeg veel extra aandacht. De draver van Stâl Boppeslach kreeg van de ervaren trainer een paar voorbereidende koersen, niet om te winnen maar om weer in het ritme te komen en weer plezier te krijgen in het harddraven. Dat pakte goed uit want het geduld van de trainer, en van Vera Akkerman die De Wrede bijna dagelijks met de verzorging van Fado assisteert, werd afgelopen zaterdag op Victoriapark Wolvega beloond.

In de Prix Hades de Vandel won de inmiddels 8-jarige Fado de race over 3100 meter.

De overwinning was mede te danken aan De Wrede ’s vaste rijder John Dekker. Hij reed met Fado een tactische rit die hem in de laatste bocht naast de op kop dravende favoriet bracht om vervolgens de klassieke ‘erop en erover’ manoeuvre uit te voeren en daardoor als eerste de finish te passeren.

Voor Aonne de Wrede, die om niet de paarden voor zijn neven traint, is het een mooie opsteker. Ook zijn tweede ‘project’, de 7-jarige Graal de Busset, komt er weer aan. Met hem wil De Wrede komende zomer naar drafsport topland Frankrijk om daar in de nadagen van zijn roemruchte carrière, beschreven in het boek Gokkers Guldens en Gangsters, nog eenmaal furore te maken.