WOLVEGA - Op vrijdag 14 juli viert gepensioneerd paardentrainer Aonne de Wrede zijn 72e verjaardag. Voor veel leeftijdgenoten hoort topsport er dan allang niet meer bij. Hoe anders is dat bij De Wrede. Hij is alweer enkele maanden druk in de weer om zijn Franse toppaard klaar te stomen voor het zomerseizoen. Afgelopen donderdag liet hij Graal de Busset, een zevenjarige ruin, voor het eerst starten.

Internationale plannen

In de Prix LeTrot, waar € 6.000 prijzengeld viel te winnen, liet De Wrede de ruin weer sturen door rijder John Dekker. Hij is vaste stuurman van De Wrede sinds 2020 toen de vergeten trainer zijn merkwaardige comeback in de drafsport maakte. Met Graal de Busset heeft De Wrede grote plannen. “Ik wil hem voor ‘de jongens’ (verwijzend naar de broers Roorda die het paard bezitten) klaarstomen voor de grote koersen in Frankrijk.” Daar is het een mekka voor drafpaarden. Op meer dan 300 banen wordt het hele jaar door voor prestigieuze prijzen en grote sommen geld gereden.

Winnen tegen alle verwachtingen in

Maar voor het zover is moet de pupil van de trainer uit Heerenveen wedstrijdritme opdoen. “Victoriapark Wolvega leent zich daar uitstekend voor,” legt De Wrede uit. “Het is dichtbij en er worden bijna wekelijks races voor Franse paarden uitgeschreven.” Zo ook donderdag, waar Graal de Busset in een achtkoppig deelnemersveld door bijna alle wedders volledig over het hoofd werd gezien. Dat bleek een misrekening. Want het duo Dekker/ Graal de Busset reed een formidabele race over 2600 meter. Eerst door op advies van De Wrede zo lang mogelijk te wachten en midden in het peloton te blijven om vervolgens pas 200 meter voor de finish de aanval in te zetten op de koppaarden en deze ruim vóór de meet te verslaan. Een uitstekende prestatie gelet op de kansenverhoudingen: 15 tegen 1. Waar en wanneer De Wrede met hem naar Frankrijk afreist is nog niet bekend.