HEERENVEEN - Nadat Nederland op de Olympische Winterspelen van 2014 in het Russische Sotsji behoorlijk wat gouden medailles wist te winnen, ontstond het eerste idee voor de ‘Walk of Fean’, een wandelroute door Heerenveen om sporthelden uit de plaats te eren. Sinds het idee in 2014 is geopperd, zijn diverse varianten de revue gepasseerd. Het plan wordt nu werkelijkheid en de vereniging Heerenveen ’n Gouden Plak is druk bezig om op vrijdag 28 december, tijdens de NK afstanden in Thialf, de Walk of Fean te openen.


‘Walk of Fean’
In het kader van LF2018 zullen er in totaal achttien bankjes, gemaakt van gerecycled materiaal van Omrin, geplaatst worden op diverse locaties in Heerenveen. Op een deel van deze bankjes zal een borstbeeld van een sportheld komen te staan. Epke Zonderland, Sanne Wevers en Foppe de Haan hebben hun medewerking al toegezegd. Alle achttien bankjes worden daarnaast voorzien van augmented reality. Hiervoor wordt een app met wandelroute ontwikkeld. In deze app zijn achtergrondverhalen te bewonderen en kunnen gebruikers van de app bij verschillende bankjes een sporter/sporticoon zien en meer informatie krijgen. Aan deze app zal ook een spelelement worden toegevoegd. De sportieve insteek van de ‘Walk of Fean’ sluit perfect aan op het imago van Heerenveen als sportstad.

De verbinding leggen
De ‘Walk of Fean’ wordt een sliert van sporters en sporticonen die Thialf, het Abe Lenstra Stadion en Sportstad met het centrum van Heerenveen verbindt. Met de ‘Walk of Fean’ wil HnGP een ‘openluchtmuseum’ met de sporthelden van Heerenveen realiseren. “Mensen kunnen de ‘Walk of Fean’ lopen en komen zo bij het centrum of bij één van de stadions uit. Vanuit toeristisch oogpunt is de Walk of Fean een mooie verbinding tussen de highlights van Heerenveen”, aldus Tjitte de Wolff, voorzitter van Heerenveen ’n Gouden Plak. Naast de ‘lange’ route is het ook mogelijk om voor een kortere variant te kiezen, deze variant gaat alleen door het centrum.

Commissie van Aanbeveling
De heren Foppe de Haan, Hans Westerhof en Jillert Anema vormen samen de commissie van aanbeveling. Samen met de vereniging HnGP hebben zij een mooie lijst met sporters en sporticonen samengesteld. Duidelijk is dat er zeker niet alleen gedacht moet worden aan schaatsers, maar juist ook aan turners, voetbalcoaches en bijvoorbeeld het skûtsjesilen. “We hebben het over alle boegbeelden die de sport in Heerenveen nationaal- en internationaal op de kaart hebben gezet. Er is een uitgebreide lijst met namen“, zegt de Wolff.

Een bankje sponsoren
Naast de sportcommissie is er ook een sponsorcommissie in het leven geroepen die druk bezig is om sponsoren voor de bankjes binnen te halen. Een deel van de sponsoren is al vastgelegd en de reacties zijn positief! “De ‘Walk of Fean’ is een mooie manier om je als bedrijf te binden aan de sporticonen die Heerenveen rijk is. Alle bedrijven kunnen meedoen, daarvoor hoeft het bedrijf niet verplicht aan de route gevestigd te zijn.”, aldus de Wolff. Bedrijven die ook graag de ‘Walk of Fean’ willen sponsoren kunnen mailen naar info@ngoudenplak.nl.