HEERENVEEN - Vanaf het moment dat de eerste beelden van de Walk of Fean zijn geplaatst, wordt de route geteisterd door vandalisme. Op dit moment beraadt het bestuur zich op de een vervolg, want op deze wijze is het niet haalbaar.

Daar waar de officiële opening van de Walk of Fean begin juni een feestelijk gebeuren moest zijn, heerste er al teleurstelling omdat een aantal beelden door vandalisme al vernield waren. De beelden zijn vervolgens allemaal van de route gehaald en aangepast, maar ook met de aanpassing hebben de beelden van de Walk of Fean nog steeds te maken met vandalisme. ‘Hoogtepunt’ is de complete vernieling van het beeld van Jorrit Bergsma in het centrum van Heerenveen twee weken geleden. Het lijkt erop dat dit beeld slachtoffer is geworden van een breder spoor van vandalisme dat weekend in het centrum.

Heerenveen staat bekend om haar sporthelden. Regio Heerenveen ’n Gouden Plak vond het dan ook een goed idee om deze sporthelden letterlijk en figuurlijk in de etalage te zetten door middel van de Walk of Fean. De Walk of Fean is een wandelroute door Heerenveen via het centrum, Sportstad en Thialf. Langs de route zijn 18 bankjes geplaatst. Bij alle bankjes is een filmpje van één van de sporthelden van Heerenveen te zien, die via de app die te downloaden is. De sportheld vertelt een bijzonder verhaal over zichtzelf. Daarnaast worden er een aantal vragen gesteld en kunnen de lopers van de Walk of Fean proberen een topscore neer te zetten en delen via social media. Bij tien bankjes is er tevens een 3D geprint beeld van de sportheld te vinden. Dit zijn prachtige beelden omhuld met een bronzen coating, welke veelvuldig worden gebruikt om een selfie bij te maken. Helaas zijn het nu juist deze beelden die nu al meerdere malen door vandalisme zijn getroffen.

Frank van Hout, voorzitter van regio Heerenveen ’n Gouden Plak, geeft aan enorm teleurgesteld te zijn: ‘we zouden met elkaar toch trots moeten zijn op onze sporthelden? Ik weet dat dit voor heel veel inwoners ook het geval is, maar helaas zijn er dus een aantal personen die hier anders over denken’. Het herstellen of opnieuw maken van een beeld kost veel geld. Het wordt dan ook bijna onmogelijk om de Walk of Fean op deze wijze in stand te houden. Het bestuur van ’n Gouden Plak beraadt zich op dit moment dan ook over de toekomst van de Walk of Fean. De beelden die onlangs door vandalisme zijn getroffen, worden op korte termijn hersteld.

Het is bekend dat veel inwoners de beelden van de Walk of Fean erg mooi vinden. Mochten mensen tips hebben met betrekking tot het vandalisme van de beelden, dan mogen deze worden doorgegeven via info@ngoudenplak.nl.