DRACHTEN - Op zondagmiddag 16 juni geven Vocaal Ensemble Vocalibre en organist Jochem Schuurman een klassiek concert in de Doopsgezinde Kerk in Drachten. Ditmaal o.l.v. gastdirigent Marnix Verkamman. In het concert maakt Vocalibre een reis door vier eeuwen Engelse kerkmuziek. Met componisten als Purcell, Murrill, Tallis, Elgar en Rutter. Geniet dit seizoen, nog één keer van de klassieke samenwerking tussen de Doopsgezinde Kerk Drachten en Schouwburg De Lawei. Dit is namelijk alweer het laatste concert in de reeks. Niet getreurd volgend seizoen zijn er weer drie concerten in de kerk.

Sing unto the Lord


Het concert bestaat uit oude muziek van Purcell, Weelkes wordt afgewisseld met een modern repertoire van Murrill en Elgar tot Rutter levert een afwisselend programma op met grote contrasten: ingetogen en uitbundig, droevig en feestelijk, alle emoties komen voorbij. Het koor zingt zowel a capella als met orgelbegeleiding. Het orgel wordt bespeeld door de vaste begeleider van het koor, Jochem Schuurman die ook solistisch bijdraagt met enkele prachtige orgelwerken.

Het concert in de Doopsgezinde kerk / Fermanje (Zuiderbuurt 26/28) op zondag 16 juni begint om 16.00 uur. Er is een pauze in Engelse stijl. De toegangsprijs bedraagt €15,00, kaarten zijn te koop op www.lawei.nl of aan de kassa tijdens openingstijden van Schouwburg De Lawei. Er kunnen ook kaarten wordt gekocht voorafgaand van het concert aan de deur.

Jochem Schuurman

Jochem Schuurman (1989) kreeg van 1997 tot 2007 orgellessen van Johan G. Koers. Vervolgens studeerde hij bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen waar hij in juni 2013 cum laude afstudeerde als Master of Music. Daarnaast verbleef Jochem Schuurman een aantal maanden in Berlijn om aan de Universität der Künste lessen te volgen bij Leo van Doeselaar en Paolo Crivellaro. Hij volgde masterclasses bij Wolfgang Zerer, Eric Lebrun, Edoardo Bellotti en Pieter Dirksen.

Vocaal Ensemble Vocalibre

Schuurman won onder andere in september 2018 de tweede prijs op het internationale Buxtehudeorgelconcours in Lübeck en Hamburg. In 2016 en 2019 was hij finalist van het prestigieuze Paul Hofhaimer-orgelconcours rond de historische orgels van de stad Innsbruck. Jochem Schuurman is titulair organist van de Martinikerk te Franeker en daarmee de vaste bespeler van het monumentale Van Dam-orgel uit 1842.

Een klassiek vervolg

Volgend seizoen gaan De Lawei en de Doopsgezinde Kerk opnieuw een klassieke verbinding aan en vinden er weer drie concerten plaats. Geniet van het Byzantijns Mannenkoor Friesland op 20 oktober, Frans Douwe Slot en talenten op 12 januari en Nynke Dijkstra en Chris Nicolai die worden begeleid door Rein Albert Ferwerda op 27 april. Kaarten zijn te koop op www.lawei.nl/kamermuziek.