HEERENVEEN - Museum Belvédère bestaat vijftien jaar! In die periode heeft het museum een vaste plek verworven in het culturele landschap en is het een levendige ontmoetingsplek voor liefhebbers van kunst, cultuur, natuur en architectuur. De imposante collectie wordt gevierd in de expositie ‘Van Thom tot nu’, die een beeld geeft van 15 jaar verzamelen.

In de beide museumvleugels is een ruime keuze uit de vaste collectie te zien, met werken van onder meer: Willem van Althuis, Jan Altink, Gerrit Benner, Willem Hussem, Christiaan Kuitwaard, Jan Mankes, Giorgio Morandi, Roger Raveel, Sjoerd de Vries, Hendrik Werkman, Jan Wiegers, Robert Zandvliet en vele, vele anderen. Ook met recente aanwinsten van onder meer Sies Bleeker, Tinus van Doorn, Jet van Oosten en Daniëlle van Broekhoven.

De feestelijke tentoonstelling omvat cruciale topstukken die bijeen werden gebracht door Thom Mercuur (1940-2016), de grondlegger van Museum Belvédère en de vele werken die nadien werden verzameld. Het geheel weerspiegelt een collectie met heldere uitgangspunten en zin voor verbreding en vernieuwing.

Museum Belvédère is een thuishaven voor Friese en Noord-Nederlandse kunstenaars en streeft ernaar hun werk te tonen in relatie tot het werk van geestverwanten uit binnen- en buitenland. Het legt een bijzondere belangstelling aan de dag voor schilderkunst die inspiratie vindt in de natuur en waarin aspecten van land, licht, lucht en ruimte zijn verwerkt.