HEERENVEEN - Eindelijk met jouw sportvereniging weer iets doen waar je energie van krijgt? Dat kan met de actie ‘van Hier tot Tokyo’! Regio Heerenveen ’n Gouden Plak daagt hiermee alle sportclubs en -verenigingen uit: leg samen met alle leden in honderd dagen de afstand tot Tokyo af, de stad van de Olympsiche Zomerspelen.

9190 kilometer in 100 dagen. Met de fiets, (hard)lopend, op skeelers. Hoe de afstand afgelegd wordt is aan de leden. Eén ding is wel zeker: Netflix-marathons tellen niet mee. De fictieve reis naar Tokyo wordt digitaal bijgehouden in Strava. Verenigingen worden uitgedaagd om op sportieve wijze mee te doen en krijgen een impuls door gezamenlijk een doel te bereiken, maar er is zeker ook ruimte voor competitie. Zo is er voor de eerste 50 aanmeldingen een mooi prijzenpakket samengesteld. Deze prijzen geeft de club naar eigen inzicht weg. Onderling kan bijvoorbeeld de strijd worden aangegaan door leden: wie legt de meeste kilometers af, of tekent het leukst gevormde rondje in de gps-app? Tijdens de reis naar Tokyo zijn er ook een aantal challenges (opdrachten) die de leden uit kunnen voeren.

De buurtsportcoaches hebben zich de afgelopen weken met Scoren voor Gezondheid al enorm ingezet om de jeugd te laten bewegen tijdens de lockdown. Zij ondersteunen nu ook dit initiatief om sportclubleden van alle leeftijden regiobreed weer in beweging te krijgen. De buurtsportcoaches zijn zelfs zo enthousiast dat er al een eigen Strava-club is opgericht, waarin de zij zelf ook de 9190 kilometer in 100 dagen af gaan leggen. Wethouder Jelle Zoetendal is ook erg enthousiast over de actie. “Bewegen en sporten past Heerenveen als een jas. Dat enthousiasme zien we bij onze sportverenigingen terug. Het originele plan ‘Van hier tot Tokyo’ gaat als een lopend vuurtje door de gemeente. Hoe leuk is het dat iedereen hierbij aansluit? Als wethouder sport word ik erg blij van zo’n initiatief en ik hoop dat er nog meer mensen aansluiten!”

Dat de regio Hereenveen ’n Gouden Plak is voor sportieve acties blijkt wel weer uit de bijdrage van sponsoren als S.C. Heerenveen, Thialf en Sportstad Heerenveen die sportieve prijzen beschikbaar hebben gesteld aan de actie. Het project wordt tevens ondersteund door Heerenveen Vitaal, Groot Heerenveen en gemeente Heerenveen. Frank van Hout, voorzitter van regio Heerenveen ’n Gouden Plak, vindt dit project een mooie manier om te laten zien dat de regio Heerenveen een sportieve regio is waarbij verschillende partijen met elkaar worden verbonden. De prijzen voor de challenges worden bijvoorbeeld via regio Heerenveen ’n Gouden Plak geregeld bij de lokale ondernemers, vaak ook de sponsoren van de verenigingen in de regio.

De sportieve actie wordt donderdag 25 maart om 15:00 afgetrapt door wethouder Jelle Zoetendal en de buurtsportcoaches bij Korfbalvereniging Kinea in De Knipe, grondlegger van deze actie. Meedoen aan de reis naar Tokyo kan door de club aan te melden op www.ngoudenplak.nl/tokyo. De eerste 50 sportclubs of -verenigingen uit de regio die zich aanmelden ontvangen een Tokyo-pakket met o.a. leuke prijzen welke weggegeven kunnen worden aan de leden. Daarnaast maken de clubs kans op de hoofdprijs: een eindfeest, zodra dit weer mag, met alle leden.

Pers die donderdag 25 maart bij de aftrap aanwezig wil zijn wordt verzocht zich aan te melden door een e-mail te sturen naar tokyo@ngoudenplak.nl.