HEERENVEEN - Hoewel in deze coronatijd het aantal reisbewegingen steeds verder wordt beperkt, heeft het werk van enkele noordelijke kunstenaars de weg naar het buitenland gevonden. Museum Belvédère leverde tientallen bruiklenen aan de expositie ‘Calm before the storm – Art from the Wadden Sea’ in het Ribe Kunstmuseum in Ribe, Denemarken.

Er bestond al langer contact tussen de beide musea, die dateert uit de voorbereidingstijd van de expositie ‘Wind, Water, Wad’ welke in 2015 in Museum Belvédère was te zien. Directeur-conservator Han Steenbruggen selecteerde daarvoor werken van kunstenaars die inspiratie vonden in en nabij het waddengebied. Nu maakt het Ribe Kunstmuseum een expositie rond hetzelfde thema, in het jaar dat het Deense deel van de Waddenzee zijn tienjarig jubileum viert als nationaal park.

De dertig topstukken die uit de collectie van Museum Belvédère zijn aangevraagd, hebben allemaal het noordelijke landschap als onderwerp. Er zijn meerdere werken aangevraagd van Willem van Althuis, Jan Altink, Gerrit Benner, Anke Roder, Jan Snijder en Sjoerd de Vries. Bij de selectie zitten ook schilderijen van Job Hansen, Kanelli & Smit, Christiaan Kuitwaard, Krin Rinsema, Henk de Vries, Jan Wiegers en Jan van der Zee.

Han Steenbruggen is verheugd over deze buitenlandse belangstelling: ‘Het is altijd onze ambitie geweest om de kwaliteit van “onze” kunstenaars breed onder de aandacht te brengen. Deze forse bruikleenaanvraag is niet alleen een opsteker voor het noordelijke kunstklimaat, het toont tevens aan dat kunst zowel letterlijk als figuurlijk grenzeloos is.’

De expositie ‘Calm before the storm – Art from the Wadden Sea’ is nog te zien tot en met 10 januari 2021 in het Ribe Kunstmuseum in Ribe, Denemarken.