HEERENVEEN - Van 10 juni tot en met 1 oktober 2023 organiseert Museum Heerenveen de tentoonstelling Wij Heerenveen, met portretten van bekende en minder bekende inwoners.


Nadruk op diversiteit

Meer dan 50.000 inwoners telt de gemeente Heerenveen momenteel. Dit zijn mensen die hier wonen, werken, naar school gaan, winkelen, sporten en recreëren. Mensen die hier geboren en getogen zijn, of mensen die hier net komen wonen. Het zijn rijke mensen, arme mensen, jongeren of ouderen. Kortom, 50.000 individuen met ieder een verschillende achtergrond en een uniek verhaal. Maar één ding hebben zij gemeen: ze wonen allemaal in dezelfde gemeente.

De tentoonstelling Wij Heerenveen wil de nadruk leggen op de diversiteit van Heerenveen en het belang van nieuwe inwoners in onze multiculturele samenleving. Dat doet het museum niet alleen, maar samen met de inwoners. Die zijn namelijk gevraagd om portretfoto’s in te sturen van bekende en minder bekende inwoners van de gemeente, in een omgeving waarin zij zich thuis voelen. De winnende foto’s zijn vanaf 10 juni te zien in de tentoonstelling.

Mensen die kleur geven aan Heerenveen

Inmiddels heeft een jury, met daarin onder andere topfotograaf Reiny Bourgonje en wethouder Hedwich Rinkes, een selectie gemaakt van de foto’s die te zien zullen zijn in de tentoonstelling. Het zijn portretten van mensen die muziek maken, werken, vrijwilliger zijn, sporten, handwerken of op de tribune zitten bij hun favoriete club. Zij tonen de hoogtepunten in het leven, zoals het behalen van een zwemdiploma. Maar ook emotionele momenten, zoals ziekte. Andere inwoners zijn juist gefotografeerd in de kroeg of hun eigen huis, waar zij zich de koning te rijk voelen. Zo ontstaat een mooi beeld van de mensen die kleur geven aan Heerenveen, en daagt de tentoonstelling de bezoeker uit om na te denken over de vraag: waar voel jij je thuis?

De tentoonstelling Wij Heerenveen is te zien van 10 juni tot en met 1 oktober 2023.