HEERENVEEN - Van 23 juli 2022 t/m 25 september 2022 is in Museum Heerenveen de tentoonstelling Wettertoer te zien, over de voormalige iconische watertoren van Heerenveen.

Hoe je Heerenveen voor 1980 ook benaderde, altijd was er dat onmiskenbare opvallende herkenningspunt: de Watertoren aan het Gemeenteplein. De watertoren van Heerenveen werd gebouwd in 1915 om de plaats van drinkwater te voorzien. Het ontwerp was van architect Roelof Kuiper. Eind jaren ’60 verloor de toren haar functie. In 1980 werd de watertoren gesloopt om plaats te maken voor het huidige woon/winkelcomplex 'De Wettertoer'. Zowel de bouw en sloop van de toren heeft in Heerenveen op veel gebieden commotie veroorzaakt en enorme gevolgen gehad voor het stadsbeeld van Heerenveen. Op de tentoonstelling ziet u nooit eerder getoonde foto’s en uniek filmmateriaal. Kinderen worden uitgedaagd een eigen toren te bouwen. Ontdek de geschiedenis van de nog altijd geliefde toren.

Voor de bouw van de watertoren werd een specialist op waterleidinggebied aangetrokken: Roelof Kuipers. In 1914 was trouwens niet iedereen blij met de komst van de watertoren in Heerenveen en er werd hevig tegen de bouw geprotesteerd en geprocedeerd. De bezwaren mochten niet baten, de bouw van de watertoren ging door. Vanwege de plaatsing in de het centrum moest de toren er wel goed uit zien, en zo werd de Heerenveense watertoren de mooiste van Friesland. Met zijn monumentale bordessen en markante ingangspartij doet de toren sterk denken aan de stadhuistorens uit de Italiaanse Renaissance. Door de eenvoudige materialen en de ingetogen en ambachtelijke uitwerking is de toren toch helemaal twintigste-eeuws.

Zo’n 60 jaar na de oprichting verloor de toren haar functie. Het Waterleidingbedrijf Friesland verkocht in 1974 de hoge toren aan de gemeente Heerenveen. Als snel werd duidelijk dat restauratie van de toren een kostbare operatie zou worden en werd besloten de toren te slopen. Daar waar de gemeenschap zich eerst had verzet tegen de bouw van de toren, ontstond nu hevig verzet tegen de sloop. Het mocht niet baten. Op de plaats van de toren staat sindsdien het woon- en winkelcomplex De Wettertoer.

De tentoonstelling Wettertoer is te zien van 23 juli 2022 t/m 25 september 2022.