HEERENVEEN - In het voorjaar van 2020 organiseerde Museum Belvédère de omvangrijke tentoonstelling Relaties en Contrasten – de collectie van Hans en Cora de Vries. Vanwege de coronacrisis moest het museum echter zijn deuren sluiten, waardoor de tentoonstelling alleen digitaal bezocht kon worden. In een andere samenstelling, met meerdere werken die toen niet werden getoond, presenteert Museum Belvédère in het najaar een vervolg op het ambitieuze project.


Van 1969 tot aan 2004 leidde Cora de Vries (1944-2010) de befaamde galerie Collection d’art in Amsterdam, waar vele toonaangevende kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeerden. Parallel aan het galeriebeleid bouwde ze samen met haar man Hans de Vries een imposante privéverzameling op. Daarbij zocht het echtpaar nadrukkelijk naar kunstwerken die elkaar versterken in relaties of in contrasten.

De tentoonstelling Relaties & Contrasten – de collectie van Hans en Cora de Vries die Museum Belvédère in 2020 organiseerde, was een vervolg op de tentoonstelling Collection d’art – een galerie, die in 2015 te zien was in het Cobra Museum voor Moderne Kunst te Amstelveen. Schonk de laatste vooral aandacht aan het galeriebeleid, de expositie in Museum Belvédère concentreerde zich volledig op de privéverzameling. Daarin tekenen zich de visie en voorkeuren van Hans en Cora de Vries misschien nog wel scherper af. In het boek dat bij de tentoonstelling verscheen, probeert kunsthistoricus en publicist Huub Mous deze te duiden en in de context te plaatsen van een voor de kunsten enerverend tijdsgewricht.

De collectie van Hans en Cora de Vries is samengesteld op grond van stilistische verwantschappen en contrasten. Volgens dat uitgangspunt, stelt Museum Belvédère in het najaar een geheel nieuwe expositie samen, waarin andere verwantschappen en contrasten worden belicht.

In de expositie zijn werken te zien van Wobbe Alkema, Karel Appel, Armando, Georg Baselitz, Gerrit Benner, Eugène Brands, Jean Dubuffet, Alphons Freymuth, Hans van Hoek, Piet Ouborg, Jan Schoonhoven, Willem de Kooning, Thijs Rinsema, Markus Lüpertz, Bram van Velde en vele anderen.

Bij de publicatie uit 2020 verschijnt een aanvullende brochure.