HEERENVEEN - Tjongerschans gaat voor knievervangingen werken met een operatierobot. Door knievervangingen uit te voeren met robotassistentie kan nog meer maatwerk voor de patiënt worden geleverd. Met behulp van de operatierobot kan de orthopeed meer doen in de stabiliteit en uitlijning van de knieprothese, waardoor de patiënt meer comfort ervaart. Patiëntuitkomsten zijn beter, zoals sneller herstel en een beter behandelresultaat, wat de patiënttevredenheid verhoogt. Tjongerschans is het eerste ziekenhuis in Nederland die met de Velys-operatierobot van Johnson & Johnson gaat werken.

De Velys operatierobot

De Velys operatierobot maakt gebruik van gegevens die realtime tijdens de operatie worden verzameld. Deze gegevens zijn uniek voor elke patiënt en helpt de chirurg om de knieprothese nog nauwkeuriger uit te lijnen. De compacte robot is hiervoor uitgerust met een high-speed infraroodcamera die elke microbeweging registreert en continu feedback geeft over de positie en anatomie van de individuele patiënt. Zo kan de orthopedisch chirurg perfecte zaagvlakken maken en de prothese precies plaatsen zoals gepland. Het grote voordeel is dat de knieprothese in alle posities beter gebalanceerd is en er minder of geen aanpassingen aan de weke delen (weefsels onder de huid, rondom de organen, botten en gewrichten en daartussenin) verricht moeten worden. Voor de patiënt levert dit een snellere revalidatie met minder pijn op en een knie die steviger en natuurlijker aanvoelt.

Met het oog op de toekomstige vergrijzing zal de vraag naar knieprotheses alleen maar toenemen. Om aan die vraag tegemoet te komen en kwaliteit te bieden investeert het ziekenhuis in deze nieuwe technologie.

Huub Meijerink, orthopeed van Tjongerschans: "Orthopedie houdt mensen in beweging. Ook een nieuwe knie draagt daaraan bij. Echter, de tevredenheid kan bij sommige patiënten nog iets beter. Met behulp van de robot kunnen we nog nauwkeuriger een meer gebalanceerd herstel van de knie bereiken."

Eerste operaties in juni

De voorbereidingen op de implementatie en plaatsing van de robot zijn in volle gang. Zo volgen orthopeden en OK-medewerkers specifieke trainingen om met de operatierobot te werken. De robot is inmiddels operationeel en naar verwachting worden deze maand nog de eerste operaties hiermee uitgevoerd. In eerste instantie zal nog niet iedereen met behulp van deze robot geopereerd worden, hiervoor geldt een screening.