HEERENVEEN - Hoe en hoeveel bewegen kinderen eigenlijk, en hoe breng je dat in kaart? En hoe kun je bij de gymlessen de jeugd op maat uitdagen en met plezier laten bewegen? Onze buurtsportcoaches ontwikkelden samen met een Heerenveense IT-er een digitaal portfolio: de GymFolio App. Met deze app kan de ontwikkeling van iedere leerling snel, stimulerend en op een bijzondere manier verzameld en getoond worden aan de kinderen zelf, de ouders en het schoolpersoneel. Vandaag, 15 maart, is deze app voor het eerst in het land in gebruik genomen op OBS de Compagnonschool in De Knipe.

Heerenveens product

Wethouder Jelle Zoetendal: "Deze app is in onze eigen gemeente bedacht en ontwikkeld, en daar ben ik trots op! Met de app kunnen onze buurtsportcoaches en leerkrachten tijdens de gymles leerlingen op een speelse manier beter leren kennen. Kinderen krijgen meer inzicht in hun eigen ontwikkeling want alle beloningen en resultaten staan op een stimulerende, op gaming lijkende manier aangegeven. Zo'n persoonlijk portfolio zegt zoveel meer dan een cijfer voor gym in het schoolrapport! Het maakt meedoen leuker en dat is goed voor het zelfvertrouwen. In Heerenveen vinden we het belangrijk dat iedereen beweegt of sport. En als we basisschoolkinderen met plezier kunnen laten gymmen, dan blijft het plezier in sporten: jong geleerd is oud gedaan."
De gemeente Heerenveen stelt na de oplevering alle basisscholen in staat om de app vier jaar lang te gebruiken.

App als digitaal portfolio

Basisscholen houden per kind een leerlingvolgsysteem bij, meestal digitaal. De GymFolio App geeft waardevolle input over de motorische ontwikkeling voor het overall-plaatje per kind. De docent kan er foto's of een video van een trotse prestatie van tijdens de les in opslaan. En laat een leerling uitblinkend gedrag zien of een bepaalde prestatie haalt, dan komt er een afbeelding ('uitblinker badge') in het portfolio. Ook kunnen leerkrachten met de app 'missies' aanbieden die leerlingen tijdens de gymles op hun eigen niveau kunnen aangaan. Met een 'digitale kijkwijzer' zijn de resultaten ook thuis te zien.

Sportinnovatieprijs

IT'er Bart van der Hoeven uit Heerenveen ontwikkelde de GymFolio App op basis van een idee van onze buurtsportcoaches. Het plan werd ingediend voor de sportinnovator challenge 'beter bewegen basisonderwijs' van het ministerie van VWS en won de sportinnovatieprijs van € 50.000 om de app verder te ontwikkelen.
Beleidsontwikkeling De gemeente Heerenveen kan de data uit de app (anoniem en volledig privacyproof) gebruiken als input voor de beleidsontwikkeling. Het gaat dan om informatie of kinderen een sport beoefenen en wat ze daarbij het belangrijkste en het leukst vinden. Maar ook zaken of kinderen zwemdiploma's hebben, en hoeveel ze bewegen.