HEERENVEEN - Marijke Pieters (1967) reageert in haar werk op het leven: een complex systeem, waarin chaos en balans steeds in meer of mindere mate aanwezig zijn. Het proces van kijken naar zien is voor Pieters essentieel. Sinds twee jaar is ze bezig met een project dat ontstaan is na haar bezoek aan de Ecokathedraal te Mildam. Een ecokathedraal is een plek waar mens, plant en dier eindeloos samenwerken. Ontdek de bijzondere samenwerking tussen Papier, inkt en natuur.


Wie lang genoeg kijkt, begint te zien: vormen, kleuren, lijnen en verbanden. Pieters beschouwt de wereld om haar heen als complex en chaotisch. Daarom werkt ze abstract, het is voor haar de enige wijze om die informatie te verwerken. Pieters werkt zonder inspiratie, werk dient zich aan. Ze gebruikt materialen en technieken die bij de situatie, het gevoel of de emotie passen. Ze beschouwt zichzelf meer als componist, voortdurend op zoek van de chaotische beweging naar de balans in haar werk. Haar werkwijze levert geworstel op maar ook magische momenten. Het was tijdens zo’n worsteling dat ze besloot het canvas op de grond te leggen en met grassen, riet en takjes te gaan tekenen. Zonder plan, zonder afbeelding. Het resultaat was verbluffend. Zo moet het zijn. Voor het eerst wordt deze serie in zijn geheel geëxposeerd.

Bezoek de tentoonstelling: ‘Papier, inkt en natuur’ in Museum Heerenveen van 2 oktober t/m 9 december 2018. Meer informatie over de tentoonstelling https://www.heerenveenmuseum.nl/papier-natuur-en-inkt/1