HEERENVEEN - Het is nog geen 100 jaar geleden dat er in Zuidoost Friesland veen werd afgegraven. Het verhaal van de schrijnende tegenstelling: het trieste en ploeterende bestaan van de veenarbeiders enerzijds en de hieruit voortvloeiende rijkdom anderzijds. Samen met beeldend kunstenaar Wietske Lycklama à Nijeholt (LF2018 project Haren in de Wind) gaan we op 14 en 24 oktober middels een workshop op zoek naar een uniek product dat representatief is voor deze streek. Wat kunnen we nu doen met turf, hoe ziet het eruit en wat gebeurt er als je turf in aanraking brengt met de oorspronkelijke tegenpool water? Ontdek het tijdens het TURF-LAB in Museum Heerenveen.

Over het TURF-LAB
Het TURF-LAB is een onderzoek naar de ontwikkeling van verschillende unieke streekproducten. De identiteit van onze streek is de basis van elk product. Turf als brandstof maakte de bevolkingsgroei en de industrialisatie mogelijk. Zonder turf was er geen Gouden Eeuw geweest. Er kwam steeds meer vraag en werd er met de verkoop en het vervoer veel geld verdiend. Turf werd niet voor niets het ‘Bruine Goud’ genoemd. De andere kant van deze geschiedenis is de uitbuiting van veenarbeiders, moeilijke en zware omstandigheden, water, kou en ellende. De grote sociale ongelijkheid. Vierhonderd jaar turfwinning en de daaropvolgende inpoldering en ontginning hebben het landschap rond Heerenveen een geheel eigen karakter gegeven. In het Turf-lab gaan we onderzoek doen naar turf om te komen tot een uniek streekproduct.

Het TURF-LAB is geopend op zondag 14 oktober en woensdag 24 oktober tussen 14.00 – 16.00 uur. De workshop is geschikt voor alle leeftijden en meedoen is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs. Meer informatie over deze activiteit: https://www.heerenveenmuseum.nl/ontdek-het-turf-lab/1