HEERENVEEN - Op 27 oktober 2022 is het precies 40 jaar geleden dat het cultuurhistorische museum van Heerenveen is opgericht. Om dat te vieren zijn er diverse activiteiten tussen 27 en 30 oktober. Zo krijgen alle bezoekers op 27 oktober gratis toegang tot het museum. Ter gelegenheid van het jubileum toont het museum in de centrale hal een pop-up fototentoonstelling over de eigen historie. Deze tentoonstelling is voor iedereen gratis toegankelijk. In het weekend zijn er speciale activiteiten voor kinderen. Ook krijgen bezoekers een speciaal voor het museum ontwikkeld jubileumlekkernij bij de koffie.


Korte geschiedenis

Tijdens de vier decennia is het museum flink gegroeid, meerdere keren verbouwd, van naam gewisseld en heeft het vele bezoekers mogen ontvangen. Het Heerenveense museum is een plek om trots op te zijn. De oorsprong van het museum ligt nog eens veertig jaar eerder met de oprichting van de Oudheidkamer op 22 oktober 1942. De meeste voorbereidingen voor een oudheidkamerorganisatie zijn in het geheim tot stand gebracht. Het vergaderen was door de oorlogsomstandigheden in de knel gekomen. Inwoners geven na de oprichting massaal gehoor aan de oproep bronnenmateriaal en objecten af te staan. Pas in 1951 krijgt de Oudheidkamer beschikking over een tentoonstellingsruimte in het voormalige gemeentehuis van Aengwirden aan de Fok. In 1966 verhuist de Oudheidkamer voor vijftien jaar naar de Vleesmarkt. De collectie groeit maar ook de kennis van het beheren van een dergelijke collectie. Eind jaren ’70 is de Oudheidkamer toe aan een nieuwe stap, de stap naar een heus museum.

Een echt museum voor Heerenveen

De gemeente koopt in 1975 het gebouw aan het Van Harenspad 50. In 1981 wordt het pand flink gerestaureerd en de museumzalen worden ingericht. Bij een nieuw pand past ook een nieuw beleid. Veertig jaar geleden, op 27 oktober 1982, wordt de museumstichting opgericht. Het museum krijgt de naam: Museum Willem van Haren. Waarom? De entree van het museum ligt aan het (Willem) van Harenspad. Ruim zestien jaar na opening van Museum Willem van Haren ontstaat bij de gemeente Heerenveen het idee om cultuur te clusteren in het centrum. Daarom wordt De Heerenveense School, vernoemd naar de voormalige school, opgericht, een cultuurhuis met allerlei verschillende functies. De achterkant van het museum wordt opengebroken en verbonden met het oude schoolgebouw waardoor de entree nu aan het Ernst van Harenplein ligt. Vanwege de verwarring over de naam van het museum wordt in 2015 de naam aangepast naar Museum Heerenveen.

Activiteiten

Dat het de commissie in 1942 toch gelukt is de Oudheidkamer op te richten, is te danken aan het doorzettingsvermogen en de sterke wil om de geschiedenis voor Heerenveen veilig te stellen. Die trots op de eigen geschiedenis en inzet vanuit Heerenveners om de geschiedenis te bewaren is nog altijd voelbaar. Meer dan zestig vrijwilligers zijn actief betrokken bij het museum. Ook ontvangt het museum nog regelmatig belangrijke objecten die bijdragen aan of nieuw licht scheppen op het verhaal van Heerenveen. Voor de bezoeker is een bezoek aan Museum Heerenveen een ware reis door de geschiedenis van de gemeente.

Op 27 oktober krijgen alle bezoekers gratis toegang tot het museum. Van 27 t/m 30 oktober is er een gratis kleine fototentoonstelling over de geschiedenis van het museum te zien. Op 27 oktober geeft Gabriel Vriens om 10.00 uur een lezing over Symfonie nr. 5 van Ludwig van Beethoven (entree lezing € 5.00 voor Vrienden en € 7,50 voor gasten). Op 28 oktober geeft Sunny Jansen om 19.30 uur een lezing over Albertine Agnes (entree lezing € 3,00 voor vrienden en € 5,00 voor gasten). Kinderen kunnen op 29 en 30 oktober tussen 13.00 – 17.00 uur een verjaardagstaartje beschilderen.

Meer informatie is te vinden op www.museumheerenveen.frl