HEERENVEEN -In het herdenkingsjaar van Jan Mankes kan Museum Belvédère vier werken van de kunstenaar aan de collectie toevoegen. Het betreft een schenking van de verzamelaar Cees Röling.


Twee ervan, ‘Puttertjes in avondschemering’ uit 1913 en ‘Vrouw in interieur’ uit 1913, had het museum al enige tijd in bruikleen. De andere werken die Röling schonk, zijn de twee ongedateerde schilderijen ‘Stilleven met boek en fles’ en ‘Pruimenboompje in bloei’. Het laatste is een tot nog toe onbekend gebleven vroeg schilderijtje, afkomstig uit de nalatenschap van de kunstenaar. Het laat goed zien hoe Mankes zocht naar een persoonlijke stijl.

De vier werken vertegenwoordigen verschillende aspecten van Mankes’ kunstenaarschap namelijk stillevens, landschappen, interieurs en dieren. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de schilder op dertigjarige leeftijd overleed aan de gevolgen van tbc. De expositie die het museum over Mankes in voorbereiding had, is vanwege de coronacrisis uitgesteld naar de zomer van 2021. ‘Puttertjes in avondschemering’ zal één van de hoogtepunten vormen van deze tentoonstelling.

‘Vrouw in interieur’ werd direct na de schenking uitgeleend aan het Singer Museum in Laren voor een tijdelijke expositie. De resterende schilderijen zullen getoond worden zodra de deuren van Museum Belvédère weer open kunnen.