HEERENVEEN - Museum Belvédère is het eerste museum in Nederland dat een overzichtstentoonstelling wijdt aan het werk van Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911). Van 24 februari tot en met 9 juni 2024 vindt de omvangrijke tentoonstelling Mikalojus Konstantinas Čiurlionis – Beyond Heaven and Earth plaats. Čiurlionis is de belangrijkste componist en beeldend kunstenaar van Litouwen. Kunsthistorici noemen zijn naam in één adem met die van tijdgenoten als Gustav Klimt, Edvard Munch en Wassily Kandinsky.

Het accent van de tentoonstelling ligt op Čiurlionis' latere werken, geschilderd met temperaverf, waarin hij in zijn geheel eigen symbolistische stijl een symbiose vindt tussen beeldende kunst en muziek. De natuur was zijn muze en hij haalde zijn inspiratie uit zowel Litouwse sagen, sprookjes en volksgeloven als uit niet-westerse culturen, variërend van de Oud-Egyptische, Indiase tot Aziatische. In de tentoonstelling zullen circa 70 temperaschilderingen van zijn hand te zien zijn, waarin geheimen worden opgeroepen en de aardse wereld wordt verbonden met het bovennatuurlijke.

Het werk van Čiurlionis neemt een unieke plaats in binnen de moderne kunst in Europa. Niet alleen omdat het zo verbonden is met de identiteit van een land dat eeuwenlang werd onderdrukt, maar vooral ook omdat het volstrekt authentiek is in zijn benadering en thematiek.

"Čiurlionis ontwikkelde zijn schilderkunst ver van de grote Europese kunstcentra, vertrouwde volledig op zijn eigen inzichten en voelde een nauwe, emotionele betrokkenheid met zijn omgeving. Het is bij uitstek dat type kunstenaar waarvoor Museum Belvédère belangstelling koestert." – Han Steenbruggen, directeur Museum Belvédère

Na grote exposities in onder meer Duitsland, Frankrijk, Japan, de Verenigde Staten, Engeland en België geeft Museum Belvédère dit unieke dubbeltalent in de kunsten een podium in Nederland.