HEERENVEEN - Beschadiging en bestraling na borstkanker kunnen ertoe leiden dat het lymfestelsel niet meer optimaal functioneert. Zo ontwikkelen naar schatting 40.000 vrouwen, lymfoedeem als gevolg van de operatie. Deze beha is de eerste werkzame beha voor vrouwen met borstoedeem na borstkanker. Door beweging wordt de vochtophoping weggemasseerd en zorgt de beha voor verlichting, puur door deze te dragen. Op 19 mei is deze unieke beha te zien, voelen en passen bij Fysiotherapie Hier!, Bokslee 4, Heerenveen, tussen 15:00-17:00 uur.

Oedeemtherapeuten geven tijdelijk verlichting, maar niet continue. Het lymfesysteem is kapot en blijft vollopen met vocht. De beha is een mooie aanvulling op oedeemtherapie. Hiermee krijgen vrouwen een deel van de regie over eigen leven terug. De stof van de beha heeft een verticale en een horizontale weving. Hierdoor worden bij het dragen van de beha de borsten en lymfeklieren licht gemasseerd. Dat zorgt voor vochtafdrijving, in plaats van vochtophoping.

Op 19 mei a.s. kan iedereen, professionals en toekomstige draagsters, zelf zien, voelen en ervaren hoe het is om de beha te dragen.

De beha is ontwikkeld door ervaringsdeskundige Anita Schimmel en haar collega’s: “Het is onzichtbaar leed. Voor de buitenwereld ben je genezen van borstkanker, maar je krijgt er vaak levenslang borstoedeem voor terug. Oedeem belemmert je in je bestaan en zorgt voor pijn bij elke stap. Met het dragen van beha weet ik dat iedere stap nu vocht afdrijft in plaats van pijn oplevert. Dit gun je iedereen met borstoedeem.”

Wilt u meer weten over deze beha of een afspraak inplannen op 19 mei a.s.? Stuur een e-mail naar anita.schimmel@bratelle.nl