HEERENVEEN - De bekende schrijfster Suzanna Jansen houdt zaterdag 30 oktober een lezing in Museum Heerenveen over haar spraakmakende bestseller ‘Het Pauperparadijs’. De lezing, die in het kader van de Maand van de Geschiedenis plaatsvindt, begint om 15.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk en kan bij de Bibliotheek Heerenveen en bij Museum Heerenveen. Boekhandel Binnert Overdiep is vanaf 14.30 uur aanwezig om bezoekers de gelegenheid te geven het boek aan te schaffen. Deze lezing is gratis en wordt aangeboden door de culturele partners in Heerenveen.

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dat jaar ‘Aan het werk’. Sinds we op twee benen lopen zijn we er het grootste deel van ons leven mee bezig. Arbeid komt in alle vormen, kleuren, smaken en maten en heeft zich door de eeuwen heen telkens opnieuw uitgevonden. Van de enige manier om de eerste levensbehoeften te vervullen tot een wezenlijk kenmerk van wie je bent en waar je bij hoort. Daarom klokken de bibliotheek en het museum op 30 oktober 2021 in om middels deze lezing de betekenis van de sociaal-maatschappelijke geschiedenis van de Drentse Veenhuizen in historisch perspectief te plaatsen.

‘Het Pauperparadijs’ gaat over de heropvoeding in het Drentse Veenhuizen, over bedelaars en wonen onder toezicht in de vorige eeuw. In een betrokken, beeldende stijl volgt Suzanna Jansen vijf generaties van haar familie langs alle goedbedoelde beschavingspogingen. Van de bedelaarskolonie Veenhuizen tot het wonen-onder-toezicht in de arbeiderswijken van de twintigste eeuw. Gaandeweg tekent zich af hoe deze opvoedcampagnes ingrijpen in het leven van Roza Dingemans en haar nazaten. Het boek wordt onverwacht een bestseller, waarvan inmiddels meer dan 325.000 exemplaren zijn verkocht.

De lezing in Museum Heerenveen aan de Minckelersstraat 11 wordt in samenwerking met Bibliotheken Mar en Fean georganiseerd. De inloop is vanaf 14.30 uur, de lezing start om 15.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. Van tevoren aanmelden is noodzakelijk. Dit kan via bmf.nl/maandvandegeschiedenis, in de bibliotheek of in het museum. Bij binnenkomst wordt u gevraagd een coronatoegansbewijs te tonen. Dit kan met de CoronaCheck-app op uw telefoon of met een papieren bewijs.