JOURE - Op 6 november geeft Feike Spanninga, directeur van Spanninga Metaal BV, een lezing voor het Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân en andere geïnteresseerden. Onderwerp is de 100-jarige geschiedenis van dit bedrijf en de ontwikkelingen in het fietslicht in deze tijd. De lezing sluit aan bij de expositie ‘Het smeden van fietslicht, 100 jaar Spanninga’ in Museum Joure. Tijdens de lezing zal er veel aandacht zijn voor het leven van de grondlegger van Spanninga Metaal BV, Hotso Spanninga. De entree kost € 7,50 inclusief toegang tot het museum èn een kopje koffie of thee. De lezing start om 15.00, locatie is Museum Joure, ingang Midstraat 97/99.

Op 4 oktober is in Museum Joure de expositie ‘Het smeden van fietslicht, 100 jaar Spanninga Metaal’ van start gegaan. In deze tentoonstelling is een overzicht te zien van de historie van deze bekende Jouster ‘achterlichtjesfabriek’ en natuurlijk van de verschillende typen achterlichtjes die door de tijd heen geproduceerd werden. Fietsenliefhebbers smullen van de oude fietsen die in de tentoonstelling staan opgesteld, van de ouderwetse loopfiets en de ‘hoge bi’ tot de moderne sportfiets. Klapstuk is de fiets van koningin Wilhelmina. De expositie duurt tot en met 24 februari 2019.

100 jaar Spanninga
Spanninga is een bekende naam in Joure. In 1886 streek de stamvader van de Jouster tak van deze familie, Geert Stoffers Spanninga, uit Bergum neer in Joure. Zijn vrouw, Aaltje Lolles van Dijk, was de dochter van een Jouster beurtschipper. Geert en zijn zonen Stoffer Aller, Lolle en Hotso waren allemaal goud- en zilversmid.

De jongste zoon, Hotso Spanninga, is de grondlegger van Spanninga Metaal BV. Na allerlei omzwervingen, van Amsterdam, Duitsland tot Amerika, vestigt hij zich in 1918 definitief in Joure. Zijn idee om bestek te produceren komt niet van de grond en daarom richt hij zich op het maken van plaquettes van Abraham Kuyper. Een groot succes. Inventief en ondernemend weet Hotso steeds weer producten te maken waar vraag naar is en waarin hij zijn vakmanschap kan gebruiken. In 1937 maakt hij het eerste fietsachterlicht, een kwalitatief bijzonder goed en fraai vormgegeven type. Daarmee heeft het bedrijf zijn definitieve bedrijfstak gevonden. Verlichting van fietsveiligheid maar ook het produceren van verzekeringsplaatjes voor de bromfiets zal de decennia daarna de rode draad binnen het bedrijf zijn. Lichten die goed zijn en met oog voor detail gemaakt, zoals een echte edelsmid betaamt….

Spanninga Metaal BV bestaat dit jaar 100 jaar. Het is altijd een familiebedrijf gebleven. Sinds 1989 staat de kleinzoon van Hotso, Feike Spanninga, aan het roer. Ter ere van het 100-jarig bestaan organiseert Museum Joure de expositie over Spanninga Metaal BV. Op 3 oktober is ook het boek Spanninga Metaal, het smeden van licht verschenen. Het boek is in het museum verkrijgbaar.