HEERENVEEN-ORANJEWOUD, 29 mei 2020 - Op Pinkstermaandag 1 juni om 12.00 uur opent Museum Belvédère weer de deuren. Die feestelijke gebeurtenis wordt gemarkeerd door een uniek gelegenheidsproject van kunstenaar Ids Willemsma, die ter plekke een locatie gebonden kunstwerk maakt.


De veelzijdige Ids Willemsma (1949) loopt vooral op klompen. Vanaf het begin van zijn kunstenaarsbestaan heeft hij ze altijd bewaard. Inmiddels heeft hij meer dan zestig versleten paren. Hij zal hiermee een looproute maken vanaf het parkeerterrein naar de ingang van Museum Belvédère.

‘Dat wilde ik eerst doen terwijl het museum gesloten was’, zegt de kunstenaar, ‘om ze een hart onder de riem te steken.’ In overleg met directeur-conservator Han Steenbruggen werd besloten om het ‘Pad van Ids’ te bewaren voor de heropening. Er zullen vele soorten klompen gebruikt worden.

Willemsma maakt onderscheid tussen ‘gewone’ klompen, werkklompen (voor in het atelier) en zondagse klompen (die hij draagt bij exposities). Ze zijn gemaakt van wilgenhout, iepenhout of zelf gekapt essenhout. De klompenparen worden op anderhalve meter afstand van elkaar geplaatst, als verwijzing naar de coronatijd. ‘Een paar zullen met de punt naar het museum wijzen en een paar naar de parkeerplaats’, zegt de kunstenaar. ‘Zo wil ik de beweging benadrukken en de wisselwerking weergeven, met het komen en gaan van bezoekers.’
-