HEERENVEEN - Kom op vrijdag 26 januari naar ziekenhuis Tjongerschans en koop een bosje hyacinten. De opbrengst gaat naar zorg voor jongvolwassenen met kanker, ofwel: AYA's (Adolescents & Young Adults). Voor de 10e keer organiseert de AYA Foundation samen met de Nederlandse hyacintenkwekers de 'hAYAcinten' actie in 25 ziekenhuizen in Nederland. Tjongerschans doet dit jaar voor het eerst mee.


Jaarlijks krijgen in Nederland bijna 4.000 jonge mensen tussen de 18 en 39 jaar kanker. Van hen overlijdt 20%. Kanker op jongvolwassen leeftijd heeft grote gevolgen voor opleiding, werk, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en toekomstplannen. Daarom is leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning noodzakelijk.

AYA-zorg

In steeds meer ziekenhuizen en zorgpraktijken wordt AYA-zorg verleend. Tjongerschans in in april 2023 gestart met deze leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning. Naast vragen over hun ziekte, behandelingen en de gevolgen daarvan hebben AYA's ook vragen die specifiek zijn voor hun leeftijd of situatie; denk aan studie, werk of vruchtbaarheid. Voor het leveren en ontwikkelen van AYA-zorg, het organiseren van scholing en het doen van onderzoek is geld nodig.

Landelijke actie

Hyacintenkwekers en bloemenveiling Royal FloraHolland, Plantion en Veiling Rhein-Maas in Duitsland zetten zich in voor de verbetering van zorg voor AYA's. Hyacintenkwekers doneren ook in 2024 weer hyacinten. Royal FloraHolland, Van der Slot transport, Hobaho, Broekhof en Twinpack werken belangeloos mee aan de actie.

De Bloemenveiling van Royal FloraHolland, Veiling Rhein-Maas en Plantion trappen op 26 januari om 6.30 uur af met een veiling aan de bloemisten. De opbrengst van karren hyacinten komt ten goede aan betere zorg voor jonge mensen met kanker. Daarna nemen 25 ziekenhuizen door heel Nederland het over. Vanaf 9.00 uur start de verkoop van bosjes hyacinten in de centrale hal van het ziekenhuis.