HEERENVEEN - Deze dubbeltentoonstelling, in de oostvleugel van Museum Belvédère, neemt bezoekers mee in verbeelde landschappen die verleiden, schuren, ontregelen en zelfs schokken.

Museum Belvédère toont van Isabella Werkhoven (Gorssel, 1969) schilderijen uit 18 jaar werk, veelal in bruikleen. De kunstenaar vindt haar inspiratie in urbane landschappen – zoals sportparken, zwembaden en plantsoenen – die van mensen zijn verlaten. Ze legt ze vast als de eerste schemer invalt en de natuur zich in geheimzinnigheid hult. Het ene moment lijken haar stadslandschappen aangenaam om in te vertoeven, dan weer bevreemden ze en wekken ze gevoelens van onbehagen. ‘Plekken veranderen door Werkhovens schilderhand in verdroomde voorstellingen die makkelijk kunnen ontaarden in iets duisters of sprookjesachtigs’, schreef Wieteke van Zeil in de Volkskrant. Het artikel werd ook opgenomen in de vuistdikke monografie ‘Een Boek van Schilderijen - Landschappen aan de Buitenrand’ die vorig jaar is verschenen.

Dianne Bakker (Groningen, 1958) exposeert in Museum Belvédère recente collageschilderingen en kunstenaarsboeken. De voorstellingen in haar collages zijn doorgaans gesitueerd in paradijselijke omgevingen. Wat met een vluchtige blik zo vriendelijk aandoet, verliest elke onschuld, als bij nader inzien blijkt dat haar landschappen het decor zijn van taferelen, waarin machtsverhoudingen en misbruik centraal staan. Met haar werk, dat zich voortdurend beweegt tussen schoonheid en afgrijzen, verleiding en voyeurisme, legt Bakker de flinterdunne schijn van menselijke beschaving bloot.

Over haar kunstenaarsboeken schreef Janet Meester in de publicatie Biblioteca Dianne Bakker: ‘Dianne Bakker is een meester in het maken van kunstenaarsboeken. Ze verbeeldt de grote thema’s van het leven: geboorte en dood, liefde en strijd; de menselijke eenzaamheid, het voorbijgaan van de tijd. Dit doet ze niet door te vertellen, maar door te tonen: ze maakt de betekenis van deze grote thema’s ervaarbaar, voelbaar voor de kijker.’

De publicaties zijn te koop in de (web)winkel van Museum Belvédère.

De dubbeltentoonstelling van Isabella Werkhoven en Dianne Bakker werd mogelijk gemaakt dankzij de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen.

Nieuwe collectiepresentatie en kabinetpresentaties t/m 27 maart 2022
De westvleugel van Museum Belvédère is geheel nieuw ingericht met een keuze uit de vaste collectie, waaronder niet eerder getoonde schilderijen.Tevens zijn in deze vleugel presentaties te zien van het werk van Hans van Hoek (1947) - Es werde Licht, John van de Rijdt (1950) - In Quarantaine, Hans Landsaat (1935) - Vanwege Sebald en André de Jong (1945) – Schoonheid van Versterven. Meer informatie.