HEERENVEEN - De gemeente Heerenveen, Weststellingwerf en Ooststellingwerf doen mee aan de landelijke inleveractie van steekwapens. Om wapenbezit tegen te gaan roepen de gemeenten vooral jongeren en jongvolwassenen op om hun steekwapen in te leveren. Dat kan anoniem, in de Week van de Veiligheid van 11 tot en met 17 oktober.

Wapenbezit én het wapengebruik neemt vooral onder jongeren de laatste jaren toe. Het dragen van een mes leidt tot schijnveiligheid; de drager gaat ruzies minder snel uit de weg en voelt zich zelfverzekerder. Jammer genoeg is er een toename van steekincidenten waarbij jongeren betrokken zijn. De trieste gevolgen daarvan zijn groot. Vooral voor het slachtoffer. Maar ook voor de dader zelf, omdat hij een strafblad krijgt.

Inleverpunten
Bij de politiebureaus in Oosterwolde (Groote Singel 7), Heerenveen (Atalantastraat 1) en Wolvega (Grote Weegbree 2), staat van 11 tot en met 17 oktober een inleverton waarin jongeren hun mes anoniem kunnen droppen. Anoniem. Dat betekent dus dat ze er niet voor worden bestraft. Bij de inleverton ligt een leuke gadget voor iedereen die zijn steekwapen ingeleverd heeft. Uiteindelijk is het doel dat iedereen zo kan bijdragen aan een samenleving zonder wapens en geweld.

In totaal doen er meer dan 200 gemeenten aan mee. De inleveractie wordt landelijk gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie. Meer weten over de inleveractie? Kijk op www.dropjeknife.nl