HEERENVEEN - In het kader van ‘Domela 2019-2020’ houdt het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Fonds in Museum Heerenveen op 28 september 2019 een speciale Domela inbrengdag. Mensen worden van harte worden uitgenodigd om langs te komen met hun voorwerpen én verhalen over Domela. Uiteraard zijn ook andere belangstellenden van harte welkom. In het museum zitten deskundigen klaar om bezoekers alles te vertellen over de historische waarde en betekenis van de meegebrachte objecten. Ook kunnen bijzondere verhalen worden opgenomen om deze voor de toekomst te bewaren.

De herinnering aan de sociale strijd van Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919) leeft honderd jaar na zijn overlijden nog sterk. Velen hebben nog wel iets dat te maken heeft met Domela: van een portret dat vroeger bij ‘pake en beppe’ in de woonkamer hing tot een mok waaruit Domela nog heeft gedronken.

Wellicht heeft u thuis nog (dag)boeken, schilderijen, foto’s, vaandels, brieven, bundels met strijdliederen of andere objecten die te maken hebben met Ferdinand Domela Nieuwenhuis of de vroege socialistische of anarchistische beweging. Of kent u nog overgeleverde verhalen van bijvoorbeeld familieleden die Domela hebben gekend of één van zijn optredens hebben bezocht. Het museum komt graag met u in contact.

Schrijfster Janny van der Molen komt tijdens de inbrengdag vertellen over haar nieuwe boek ‘It deiboek’, dat is gebaseerd op het leven van een van Domela’s medestrijders, de jonge Friese socialistische propagandiste Geertje Kleefstra. De Inbrengdag Domela Leeft! is op zaterdag 28 september 2019 van 11.00 – 13.00 uur en 14.00 – 16.00 uur aan de Minckelerstraat 11, 8442 CE Heerenveen.