HEERENVEEN - Wie is de beste Mario Karter van Heerenveen? Op 11 mei organiseert Stichting Maatschappelijk Gamen het gametoernooi Koning van Heerenveen. 64 jongeren van 7 t/m 18 jaar oud nemen het tegen elkaar op in wijkcentrum De As. De winnaar krijgt een leuk prijsje en kwalificeert zich voor de grote finale en de kans om Koning van Fryslân te worden.

Gamers in de Mienskip

Het beeld van gamers als 'loners' op een zolderkamer, is inmiddels flink achterhaald. De meeste gamers spelen online en communiceren volop met vrienden. Toch is gamen iets wat vooral thuis gedaan wordt. Met Koning Van Friesland worden gamers in contact gebracht met de lokale gemeenschap. De gamers komen fysiek samen en kunnen daar vrienden maken die uit de buurt komen.

Ouders en gamen

Voor ouders is gamen vaak een moeilijk onderwerp. Gamen kan spanning in het gezin veroorzaken en het is moeilijk om regels te bedenken waar zowel de gamer als de ouder het mee eens is. Een van de oorzaken van dit probleem is dat ouders vaak weinig tot niets weten van gaming. Daarom wordt bij Koning Van Heerenveen voorlichting en informatie gegeven aan kinderen en ouders over hoe je kan praten over gamen en wat effectieve afspraken zijn.

Samenwerking met lokale organisaties

Veel jongeren vertrekken uit Friesland zonder te zien wat de provincie hen te bieden heeft. Koning Van Heerenveen is een kans voor lokale organisaties om zichtbaar te worden bij jongeren en de gamers te betrekken bij lokale activiteiten en initiatieven. Want een gezonde regio kan alleen bestaan als jongeren een actieve rol vervullen. Stichting Maatschappelijk Gamen werkt al samen met de jongerenwerkers van Caleidoscoop, de gemeente Heerenveen en de provincie Fryslân.

Meedoen aan het toernooi of contact opnemen om op een andere manier bij te dragen aan het evenement kan via de website dekoningvan.nl/kvheerenveen2024.