HEERENVEEN - Binnen games speelt kunst een belangrijke rol. Er zijn zelfs kunstenaars die speciaal voor virtuele werelden kunst maken. Museum Belvédère begeeft zich dit najaar met de tentoonstelling ‘Arranged Realism’ op een volkomen nieuw terrein: die van games, virtual reality en 3D-prints uit die werelden.

‘Arranged Realism' is de eerste expositie in Nederland waar op het scherm gecreëerde vormen en kunstwerken met nieuwe technieken naar de werkelijkheid worden vertaald, onder meer in de vorm van 3D-prints. Bezoekers kunnen zich daarnaast letterlijk laten onderdompelen in virtuele werelden. Tevens laat de expositie zien hoe kunstenaars binnen virtuele werelden in games kunst scheppen. De tentoonstelling wordt gemaakt in nauwe samenwerking met Merijn de Boer (Indietopia) uit Groningen en zal te zien zijn in Museum Belvédère van 9 oktober 2021 t/m 23 januari 2022.

Photo Mode wedstrijd
In de aanloop naar de expositie organiseert het museum samen met Merijn de Boer van Indietopia een fotowedstrijd voor gamers. De regels zijn simpel: zoek een mooie plek (of compositie) in een game en maak een schermafbeelding met ‘Photo Mode’ of via Share-opties op console, schermafbeeldingsopties op pc of mobiel.

Hoe doe je mee?
Photo mode is de naam van een optie in de meeste games waarin de ontwerpers spelers de kans geven hun favoriete momenten vast te leggen. Van alle activiteiten die je kunt ondernemen in games, of plekken die je bezoekt of creëert, kun je virtuele foto’s maken. Deelnemers aan de fotowedstrijd leveren een foto in die past in een van de 3 categorieën: landschap, portret of architectuur.

Beelden uit Photo Mode doen snel denken aan stromingen zoals bijvoorbeeld het brutalisme in de architectuur van Control (Remedy entertainment, 2019) of romantiek in de landschappen van The Witcher 3 (CD Projekt Red, 2015) en Assassin’s Creed Odyssey (Ubisoft Entertainment, 2018) of, zoals de makers het zelf noemen; “BBC-realisme” in Horizon: Zero Dawn (Guerrilla Games, 2017).

De jury, bestaande uit drie vakfotografen, selecteert drie deelnemers die hun werken mogen tonen in de tentoonstelling ‘Arranged Realism’. Zij krijgen bovendien twee vrijkaarten. Meedoen kan tot 31 augustus 2021. De jury bestaat uit:
- Marcel van Kammen, natuurfotograaf
- Mariska de Groot, portretfotografe
- Stijn Doors, visual artist en architectuurfotograaf

Om mee te doen kunnen deelnemers hun foto sturen naar: merijn@indietopia.org
met daarbij de vermelding van de volgende specificaties: naam game, naam categorie en naam fotograaf.