HEERENVEEN - Sinds februari werken 14 studententeams uit heel Nederland aan vernieuwende innovatieve lichtconcepten in de ontwerpwedstrijd Light Challenge . Doel van de ontwerpwedstrijd is duurzame oplossingen te vinden voor lichtvraagstukken die bijdragen aan de leefbaarheid en sociale veiligheid. De gemeente Heerenveen is initiatiefnemer van de competitie.

Het ontwerp echt realiseren
Tijdens de Light Challenge werken studenten samen met kunstenaars en het bedrijfsleven aan een innovatief lichtconcept. Elk team heeft een eigen opdracht van één van de deelnemende gemeenten. Het uiteindelijke doel is het ontwerp echt op de plek van bestemming te realiseren.

Wethouder Hans Broekhuizen: “De Light Challenge is een prachtig voorbeeld van samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers. Door deze partijen samen in een team te laten nadenken over een innovatief lichtconcept ontstaan vernieuwende projecten. Zo hebben we via de Light Challenge de kijk op verlichting aangepast. Zo kijken we bij projecten nu altijd naar de wijze van verlichten en het verminderen van de lichtuitstraling naar boven”.

Bekijk de ontwerpen
Op 22 en 23 november presenteren de teams hun verlichtingsontwerpen tijdens het LUNA lichtfestival in Leeuwarden. Dan staan alle ontwerpen rondom de Grote of Jacobijnerkerk en de Noorderbrug gepresenteerd aan het publiek. Via een stemtool kan iedereen vervolgens het favoriete ontwerp kiezen. Op 23 november wordt de uiteindelijke winnaar van de Light Challenge 2018 bekend gemaakt. De avond start om 20.00 uur. Iedereen is van harte welkom.

Over de Light Challenge
De Light Challenge is een initiatief van de gemeente Heerenveen en is in 2011 ontstaan vanuit de behoefte om anders naar vraagstukken met betrekking tot licht en nu ook duisternis te kijken.
De deelnemende teams komen deze keer uit Rotterdam, Bergen op Zoom (twee teams), Almere, Enschede, Zwolle, Almelo, Groningen, Harlingen (twee teams), Drachten en Leeuwarden.