HEERENVEEN - Op 18 november 2019 is het 100 jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846 - 1819) is overleden. Jaarlijks wordt rond zijn sterfdag de 'Domela Nieuwenhuis Dag' gehouden in Museum Heerenveen. Wegens dit bijzondere jubileum is er dit jaar op 17 november een uitgebreid programma tussen 12.00 en 18.00 uur. Op het programma staan lezingen van Yme Kuiper en Jaap van der Laan. Voorafgaand aan de lezing is om 12.15 uur de traditionele instaprondleiding door het Domela museum, Koor De Reade Hoeke geeft een optreden, er is een boekenmarkt en Meindert Talma geeft een preview van zijn nieuwste show.

Het Heerenveense koor de Reade Hoeke trapt de Domela Dag af om 12.30 uur met een bijzonder optreden om 12.30 uur. Het koor, ontstaan vanuit de vredesbeweging, voelt zich betrokken bij de samenleving en bij de wereld om hen heen. De Reade Hoeke zingt liederen tegen onrecht en onderdrukking en past daardoor feilloos op de Domela-Dag. De lezing van Yme Kuiper start om 13.30 uur en heet ‘Op naar de meeting, op!’ Domela – de man, de magie, de herinnering’. Honderd jaar geleden reisden duizenden voor de uitvaart van Ferdinand Domela Nieuwenhuis af naar Amsterdam – onder hen waren vele Friezen. In de jaren 1890 kwamen Amsterdammers in grote getale naar ‘arm Friesland’ om daar meetings bij te wonen. Zulke massaal bezochte bijeenkomsten waren cruciaal voor roem, reputatie en charisma van Domela. Deze lezing verhaalt daarover in reportages en beelden. Aansluitend presenteert Jaap van der Laan de autobiografie van Domela, Van Christen tot anarchist, die dit jaar door Kelder uitgeverij werd herdrukt. Domela schetste zijn levensweg als die Van Christen tot Anarchist, met de titel van zijn gedenkschriften uit 1910. Dit gedenkschrift is nu in drie delen opnieuw uitgebracht en voorzien van een inleiding. Aanmelden voor de Domela Nieuwenhuis-dag kan via info@heerenveenmuseum.nl.

Om 16.00 uur begint de feestelijke opening van de tentoonstelling ‘ús Ferlosser: portretten van Domela’ voor genodigden met o.a. een preview van de nieuwste show van Meindert Talma: ‘De Domela Passie’. Het overlijden van Domela Nieuwenhuis was voor de muzikant en schrijver Meindert Talma de aanleiding om een theaterprogramma te maken over het leven van de grote socialistische voorman. In samenwerking met de Popfabryk (productiehuis voor popcultuur in Fryslân), Museum Heerenveen en Excelsior Recordings ontstond dit jaar een bijzondere audiovisuele productie. Voor de akoestische preview neemt Meindert Talma een pianist, een cellist en een violist mee. Drs. Homme Wedman, docent Eigentijdse Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, verzorgt de inleiding voor de tentoonstelling ‘ús Ferlosser: portretten van Domela’. De tentoonstelling toont diverse portretten van Domela Nieuwenhuis. Van schilderij tot sculptuur en van film tot muziekcompositie. Naast het zo herkenbare beeld van Domela, rijzige gestalte met baard, is er ruimte voor innovatieve composities en verbeeldingen zoals bijvoorbeeld in een gedicht. Bij een aantal van de getoonde werken geeft de eigenaar een persoonlijke toelichting. De tentoonstelling is te zien van 19 november 2019 t/m 22 maart 2020.