HEERENVEEN - Van 31 maart tot en met 29 april 2019 is in de “Pronkkeamers” van het MUSEUM HEERENVEEN een solotentoonstelling te zien van het werk van Rabbo Ploeger.

Rabbo Ploeger is het pseudoniem van Freerk Albert Rabbo Kuiper, in 1948 geboren in Heerenveen. Rabbo Ploeger is een bewust autodidact. Hij ontving zijn eerste teken- en schilderlessen bij de Heerenveense kunstenaar Louis Le Roy en ontwikkelde daaruit zijn geheel eigen stijl van schilderen. Hij begon in de roerige jaren 60 met tekenen en schilderen en is later meer in de trant van het figuratief expressionisme gaan schilderen. Hoofdzakelijk landschappen, waarin de immense kracht van lucht- en wolkenwerking wordt verbeeld. Hij vindt daarbij zijn inspiratie in de landschappen van de voormalige slagvelden van de “Groote Oorlog”, 1914-1918, Z.W. België en N. Frankrijk (Ieper, Arras, Cambrai, de Somme, Reims en Verdun e.o.).

Zacht glooiende, vaak groene, rode en/of gele landschappen, waarin de sporen van deze oorlog nog steeds zichtbaar aanwezig zijn. Totaal verwoeste landschappen, die opnieuw tot leven zijn gekomen.
Hij onderneemt daartoe jaarlijks een aantal reizen naar deze gebieden om die heel specifieke sfeer te ondergaan en vervolgens aan het doek toe te vertrouwen. Kenmerkend in zijn schilderijen zijn de vervreemdende (enigszins wegijlende) lucht- en landschappen, waarin, als je dat wilt zien, die gruwelijke strijd nog steeds voelbaar is.

De tentoonstelling in Museum Heerenveen toont het volledige overzicht van zijn werk uit zijn jongste jaren tot nu.